Linda en Ronald in actie (foto: Demmgoodphoto).
Linda en Ronald in actie (foto: Demmgoodphoto). (Foto: Demmgoodphoto)
Sporter van de week

Linda en Ronald Faas winnen wintercup

Door: Annemarie de Vries

Sporters van de Week

Ooit leerden ze elkaar kennen op de dansles, toen ze 17 en 18 jaar oud waren. Vele 55 plussers zullen dat wel herkennen. Nu bijna 40 jaar later zijn ze nog steeds een stel en dansen ze de sterren van de hemel. Ronald en Linda Faas trainen bij dansschool Wesseling en wonnen vorige week in Hoofddorp de wintercup voor ballroom dansen.

Delft - De wintercup is een landelijke ballroom danswedstrijd. De jury was unaniem en zette het paar bij elk van de vier dansen, wals, tango, slowfoxtrot en quickstep, op de eerste plek. Dit komt niet vaak voor, meestal is de jury wel een beetje verdeeld. "We waren natuurlijk supertrots toen we het scorebord na afloop zagen: 20 eentjes. Dat was ons nog nooit eerder gelukt," vertelt Linda

Gestopt en weer begonnen

"Toen de kinderen kwamen zijn we gestopt met dansen," vertelt Ronald: "het ging teveel tijd en ook geld kosten." De vier kinderen van het paar zijn inmiddels tussen de 20 en 28 jaar oud, dus een aantal jaar geleden ging het toch weer kriebelen. "Een jaar of 14 geleden ongeveer begonnen we weer met lessen. Sinds tien jaar doen we wedstrijden. Het plan was om binnen vijf jaar in de hoofdklasse te staan, maar we waren even vergeten dat we intussen wat jaartjes ouder zijn. Door blessures duurde het tien in plaats van vijf jaar om zover te komen, het herstel duurt op deze leeftijd toch wel wat langer." Overigens waren dat geen dansblessures, maar een keer een ski-blessure en stomme dingetjes zoals uitglijden over een stoepje. "Voor je het weet ben je een half jaar uit de roulatie en daarna ben je zo weer een half jaar zoet met op je niveau terug te komen."

Trainen

Het paar traint zo'n drie keer per week. "Het is echt topsport," vertelt Ronald, het vergt veel van je conditie en kracht. Een soort ballet en hardloopwedstrijd in één." Dat trainen doen ze bij de dansschool Wesseling en daar hebben ze het erg naar de zin. "Je wordt gelijk blij als je binnen komt", lacht Linda: "ze hebben het zo gezellig gemaakt en Bart en Jascha zijn superaardig." Één keer in de twee weken gaan ze naar hun trainster Thèrése Boutkan in Kaatsheuvel. Daarnaast trainen ze twee keer in de week bij Wesseling en krijgen ze soms ook les van Jascha, met wie ze de puntjes op de i zetten. "Je moet bijna 1000 dingen goed doen bij dansen," legt Linda uit. "Als je geluk hebt red je 900 en dan moet het er ook nog goed uitzien, dus dat betekent heel veel trainen." "Je coacht daarbij elkaar ook," vertelt Ronald: "je wijst elkaar op wat je geleerd hebt en wat er beter kan."

Samen

Iedereen weet het: 'dansen is plezier voor twee'. Dat geldt zeker voor Linda en Ronald. Ronald: "Het is heerlijk om zo samen te kunnen sporten en het mooie is dat we nog jaren vooruit kunnen. We doen nu mee in de klasse 50 plus, maar er is ook een klasse 65 plus. Je kunt het echt tot op hoge leeftijd doen en het is heel goed voor je, juist ook als je wat ouder wordt."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten