Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Koop jezelf gelukkig

Bespiegelingen door Marcel de Jong

De afgelopen week waren de mensen bevangen door de totale koopgekte. Als mieren kronkelden zij door de straten, op zoek naar weer nieuw bezit. Met glinsterende ogen verdrongen zij zich voor de etalages waarin rondom Black Friday gouden letters hoge kortingen beloofden. Black Friday – het klinkt als de hel, en dat was het ook. In de winkels duwden mensen elkaar opzij om de begeerde spullen naar zich toe te grissen, er vormden zich lange rijen voor de kassa's, spullen vielen op de grond. Winkelen als ultieme invulling van het menselijk bestaan. Shoppen – kopen wat je kopen kan. Alleen de bibliotheek was leeg. Daar kun je namelijk geen spullen kopen.

Ook ik bevond me in die om zich heen graaiende mensenmassa. Ik ving flarden van gesprekken op. 'Ik moet naar een paar dingen kopen.' 'Dat heb ik altijd willen hebben'. 'Met die korting ben je gek als je het niet koopt.' 'Die winkel moet ik in, anders is de avond niet compleet.' Het leek alsof de mensen steeds sneller begonnen te lopen, beladen met tassen en dozen vol kleding, verzorgingsproducten, sierraden. De homo tabernam – de winkelende mens, het laatste stadium van zijn ontwikkeling. In de hoofdstad wond de winkel met de verbijsterende naam 'Kauf dich glücklich' er geen doekjes meer om. Geluk kun je kopen.

En zo is de feestmaand verworden tot dertig dagen massale koopwoede. Hebben om het hebben. De middenstand vaart er wel bij en de huizen staan vol met nieuwe televisies, bankstellen, geurbakjes en kaarsenstandaards en de kledingkasten hangen vol met nieuwe broeken, truien en jurken. Kauf dich glücklich. Wat een geestelijke leegheid. Geluk zit niet in spullen. Over twee weken is die nieuwe broek alweer oud geworden. En dan? Opnieuw iets kopen? Wat doen we onszelf daarmee als mensheid tekort. De zin van het bestaan vind je in jezelf en in het samenzijn met anderen. Laat het shoppen deze maand verder achterwege en denk eens na over wat je nu werkelijk belangrijk vindt, in je relaties, in je werk, in jezelf. Dat is pas zingeving. Daar kan geen nieuwe jas tegenop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden