Foto beschikbaar gesteld door The Ocean Clean Up.
Foto beschikbaar gesteld door The Ocean Clean Up. (Foto: The Ocean Clean Up)

Ocean Clean up gaat plastic soep te lijf

Door: Geert van Grootveld

Duurzaam Delft

Microplastics in zee vormen een groot probleem. Microplastics ontstaan door bijvoorbeeld het afslijten van banden of door het wassen van synthetische kleren. Maar ook door het langzaam verbrokkelen van bijvoorbeeld plastic flesjes. De microplastics aan het oppervlakte van de zee zijn het schadelijkst, omdat ze vermengd kunnen raken met plankton, een belangrijke voedselbron van vissen. Veel vissen zien deze kleine plastic deeltjes voor voedsel aan. Zeker wanneer er op microplastic algen zitten is het onderscheid tussen plastic en voedsel nauwelijks te maken. Het plastic dringt de voedselketen binnen, en de visstand neemt af.

Delft - Volgens schattingen komt er jaarlijks tussen de 3 miljoen en 12 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Om een idee te geven, dit is vergelijkbaar met een vuilnisauto die iedere minuut een volle lading plastic afval in zee dumpt. Het gevolg is dat er in de oceaan miljarden en miljarden stukken plastic drijven: flesjes, vuilniszakken, tandenborstels, visnetten, ballonnen. Ze vormen een ware archipel.

The Ocean Cleanup

De organisatie The Ocean Cleanup is een start-up die opgericht is door Delftenaar Bojan Slat. Hij is al sinds zijn 16de met dit gigantische vraagstuk bezig. Hoe kan ik het plastic, dat zich in de oceanen bevindt, verwijderen? Dit is de centrale vraag, want door het opruimen van de plastic troep wordt het ontstaan van het zeer schadelijke microplastic voorkomen. Interessant is dat zich in de oceaan draaikolken voordoen. Deze ontstaan mede door de rotatie van de aarde en worden ook wel gyren genoemd. De omvang van zo'n gyre is al snel vergelijkbaar met het oppervlak van een paar keer Europa. Door de stromingen worden de stukken plastic naar het centrum ervan getransporteerd. Het is dus het effectiefst juist daar het plastic te verzamelen. En dat is precies wat de organisatie The Ocean Cleanup doet. Er bevinden zich in totaal 5 grote gyren in de wereld, verspreid over de verschillende wereldzeeën. Bojan Slat besloot om zich in eerste instantie te richten op de Stille Oceaan, nabij Hawaï. Daar doen zich de hoogste concentraties aan plastic afval voor. Op dit moment is na een aanloopfase van een paar jaar het eerste systeem om plastic op te vangen volledig operationeel. De visie van de organisatie is dat na 5 jaar de helft van het plastic afval, dat zich in de Stille Oceaan bevindt, is verwijderd.

Champions of the Earth-prijs

De succesfactor achter deze ontwikkeling is zonder enige twijfel de inzet, het doorzettingsvermogen en de overtuiging van Bojan Slat. In een relatief korte periode heeft hij veel voor elkaar gekregen. Niet alleen is het systeem nu volledig operationeel, maar ook heeft hij het plastic probleem hoog op de internationale milieuagenda gezet. In november 2014 won Slat de prestigieuze Champions of the Earth-prijs van de Verenigde Naties. Hij ontving, als jongste ooit, deze prijs voor diegene die zich het meest voor het behoud van de aarde inzette.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden