Hoe zit het met de kerstgedachte - toen en nu


Winter in het bos.
Winter in het bos. (Foto: )
terug in de tijd

Hoe zit het met de kerstgedachte - toen en nu

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Er zijn meerdere mogelijkheden om kerstfeest te vieren, twee springen er uit: de familie gezellig bij elkaar, of we gaan zo ver mogelijk op vakantie. Ik heb deze dagen vrij veel mensen gesproken en wat mij opviel was dat de meerderheid aan het bijeenzijn de voorkeur geeft.

Delft - Het geloof mag dan wat aan het afbrokkelen zijn, toch spreekt men met een zekere eerbied over de geboorte van Jezus Christus. De nachtmis wordt door duizenden mensen bezocht, die verder maar mondjesmaat naar de kerk gaan. Ook andere kerken lopen op kerstavond vol omdat het toch iets bijzonders is.

Tijden zijn niet met elkaar te vergelijken, Ach natuurlijk romantiseren wij ouderen de tijd van vroeger, een ding is zeker: wij waren eerder tevreden. Nu moet alles volop, de een nog groter dan de ander. Neem het optuigen van de boom, dat is al een feest waar ieder naar uit kijkt. Wanneer wij aan de vooravond van het kerstfeest onze dag en weekbladen openslaan en al dat moois er in zien staan, worden onze gedachten afgeleid van de dagelijkse sleur van ons leven. Onze aandacht wordt gevraagd voor het echte kerstgebeuren en wij worden in staat gesteld ons te verdiepen in de dingen waar het werkelijk om gaat. Kerstmis is het feest van de geboorte en de verlossing. Dat de Heiland op de Aarde kwam is een feit waar niemand het juiste van weet, ook de grootste geleerde niet.

Als we terug denken aan onze schooltijd: de weken voor kerst werd er niet meer geleerd, de cijfers waren al gegeven. De verhalen die verteld werden (Meester van der Vegt vertelde zo mooi) met je ogen dicht leek het of je er zelf bij was, je zag Maria op de ezel zitten en Jozef aan de leidsels. Zij waren aan het zoeken naar een herberg, nergens was plaats meer. Tot een veehouder hen onderdak bood in een stal met stro, daar is Jezus geboren. De laatste schooldag stonden we met alle klassen in de hal en op de trap kerstliederen te zingen, Juf Eigenraam piano, Meester Leenheer viool.
Om nooit te vergeten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden