Mark de Koning (l) en Marcel de Jong (r) presenteren op 14 december het Krankzinnig kantoorkwartet. Foto: Madelief de Koning.
Mark de Koning (l) en Marcel de Jong (r) presenteren op 14 december het Krankzinnig kantoorkwartet. Foto: Madelief de Koning. (Foto: )

Nieuw krankzinnig kantoorkwartet

Van de redactie

Spel stelt kantoortaal ter discussie

Iedereen verafschuwt kantoortaal. Ook de Delftse schrijver Marcel de Jong en organisatieadviseur Mark de Koning. Hun ergernis hebben ze op ludieke wijze vertaald in het krankzinnig kantoorkwartet. Vanaf 14 december is het spel te koop.

Delft - Het kwartet beschrijft de ergste kantoortermen. Iedereen herkent de woorden wel. Ze zijn dagelijks in kantoortuinen, vergaderzalen en meetings te horen. Van 'Stip op de horizon' tot 'iemand in zijn kracht zetten', van 'brown paper sessies' tot 'deliverables die moeten passen in de nieuwe architectuurstructuur'. Juist die herkenning maakt het spel erg leuk om te spelen.

Kantoortaal schept afstand

Mark de Koning, behalve organisatieadviseur ook tekenaar, wordt in zijn werk vaak geconfronteerd met kantoortaal. "Die taal is niet alleen vaag. Het vervreemdt mensen ook van elkaar. Wat bedoelt iemand nou met de opmerking dat we lean en mean moeten denken in het iteratieve transitieproces? Of met de dwaze term raakvlakmanager? Met woorden als amoveren, roadmaps en revatiliseringsvraagstukken schep je afstand, tussen politici en kiezers, tussen bestuurders en de werkvloer, tussen consultants en organisaties. Volgens mij belemmert dat het samenwerken alleen maar."

Gewichtigdoenerij

Marcel de Jong ziet het gebruik van kantoortaal ook als een manier om zogenaamd autoriteit uit te stralen. "Niet zo lang geleden zat ik bij een bijeenkomst waarin een meneer zei dat de deliverables moesten passen bij de architectuurstructuur. En voor de goede orde, dat was niet bij een pakketbezorger of een bouwbedrijf, maar bij een instelling waar jonge mensen worden begeleid. En neem nou al dat gezwam over agile werken. Het is gewichtigdoenerij, alleen maar bedoeld om anderen te imponeren."

Hulp om te veranderen

Het kwartet is niet alleen leuk om te spelen, legt De Koning uit. "De illustraties en beschrijvingen zetten de spelers ook tot nadenken aan. Het spel helpt organisaties om kritisch naar hun eigen taakgebruik en manier van werken te kijken.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten