Merel links, Marleen rechts. Foto: privé bezit.
Merel links, Marleen rechts. Foto: privé bezit. (Foto: privébezit)
Delftenaar van de week

Luxe kerstdiners voor arme gezinnen

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Jij bent deze periode waarschijnlijk druk bezig met het organiseren van het kerstdiner en cadeautjes kopen. Helaas zijn er veel mensen die zich dit helemaal niet kunnen veroorloven. Marleen Delfos en Merel van Hoogstraten helpen hen een handje. Met 'Rocking up Xmas' stellen zij luxe kerstpakketten samen met daarin een driegangendiner, cadeautjes en meer.

Delft - Het idee voor deze actie is ontstaan in 2013 in Amersfoort. "Het is opgezet door twee ondernemers die iets terug wilden doen voor de stad door luxe kerstpakketten te maken voor mensen die het minder goed hebben. Inmiddels zijn er twintig locaties in Nederland die hun voorbeeld volgen", vertelt Merel. "Ik had al eens van deze stichting gehoord. Toen ze een opriep deden voor nieuwe steden, wist ik eigenlijk meteen dat ik dit wilde doen." Met één belletje naar beste vriendin Marleen was het geregeld: "Ik wist dat zij net zo enthousiast zou zijn als ik."

Diner, cadeaus en meer

Sindsdien zijn Marleen en Merel druk in de weer met spullen én geld ophalen. Ze willen vijftig gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank verwennen met kerst. "Voor ons is kerst vanzelfsprekend, maar voor deze mensen helemaal niet. Een chefkok heeft driegangenmenu's samengesteld, waarvoor we de ingrediënten in de pakketten stoppen", zegt Marleen. "Daarbij is natuurlijk rekening gehouden met allerlei culturen en dieetwensen. Naast het diner willen we zoveel mogelijk andere dingen in het pakket stoppen. Veel van de gezinnen hebben ook kinderen, dus we proberen ook cadeautjes in te zamelen."

Anonieme gevers

Voor het inzamelen zijn Marleen en Merel al een aantal maanden druk met bellen, mailen en binnenstappen bij lokale ondernemers. "We willen de actie zoveel mogelijk lokaal houden. En iedereen kan bijdragen op zijn eigen manier: je kunt als particulier geld doneren, maar er zijn bijvoorbeeld ook ondernemers die theezakjes sponsoren, gezichtmaskertjes, of zelfs kinderfietsjes."

Dat er veel ondernemers meewerken, wil natuurlijk niet zeggen dat de luxe kerstpakketten een soort verkapte reclameboxen worden. "Het idee is: geluk is mooier als je het deelt. Daarom zijn de pakketten samengesteld met spullen van anonieme gevers."

Zelf langsbrengen

Marleen en Merel gaan de pakketten vlak voor kerst zélf samenstellen en langsbrengen. "We hebben een groep van ongeveer 25 vrijwilligers die ons helpen. Eerst pakken we de pakketten in bij een grote loods. Vervolgens brengen we het zelf langs bij de adressen van de gezinnen. Dat doen we in kleine groepjes, zodat we echt de tijd voor ze kunnen nemen", zegt Merel. "Van andere locaties hebben we al gehoord dat veel mensen je binnen vragen en bijzondere verhalen vertellen", vult Marleen aan.

Marleen en Merel zien hun eigen kerst door de actie ook anders. "Je bent er bewuster mee bezig, zo. Blijkbaar geven we dat ook door aan familie: onze ouders, mijn zusje en mijn vriend helpen allemaal mee als vrijwilliger", zegt Merel. "Het zet je aan het denken", zegt Marleen. "Dit is maar één keer per jaar, eigenlijk wil je natuurlijk gewoon heel het jaar door iets kunnen geven of doen. Net als de voedselbank zelf. Zij helpen deze gezinnen, en nog véél meer mensen, elke week. Hopelijk kunnen wij of andere enthousiastelingen volgend jaar nóg meer Delftse gezinnen blij maken met een kerstpakket."

Rocking up Xmas Delft kan nog steeds donaties gebruiken, in de vorm van geld of nieuwe producten. Kijk op www.rockingupxmas.nl/delft/ hoe je bij kunt dragen.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten