Vincent Lee Fotografie

Nieuwe Boulderhal in Delft van internationale allure

Begin januari opent de nieuwe Revolt boulderhal zijn deuren in Delft. Het is een hal waarin iedereen lekker kan boulderen (wandklimmen) en die tegelijk een topsport boulderhal is. In maart vindt hier het Nederlands Kampioenschap boulderen plaats.

Delft - De hal op de Kleveringweg 35 is vanaf 2 januari open voor iedereen die graag bouldert of wil kennismaken met deze klimsport. Op 26 januari is de officiële opening met een open dag en demonstraties van het Revolt Climbing team.

Snel groeiende sport

Boulderen is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Je klimt korte routes – boulders – van ruim vier meter hoog boven dikke matten, waardoor je veilig zonder touw kunt klimmen. Steeds meer jeugdigen en volwassenen ontdekken de sport, die je in je eentje kan doen of met een groepje vrienden. Ook internationaal is boulderen sterk in opkomst. Op de Olympische Spelen in Tokyo, komende zomer, staat het voor het eerst op het programma.

De Revolt boulderhal is ruim opgezet en heeft boulders in alle soorten en maten, van gemakkelijk tot zeer moeilijk. Jörg Franken, bedrijfsleider en initiatiefnemer van de hal: "Ik hoop dat iedereen zich hier thuis gaat voelen. Beginners, gevorderden en topsporters. Volwassenen, jongeren en kinderen. De hal krijgt een gezellig café waar na afloop iedereen kan blijven hangen en wat kan eten en drinken. Vooral die ontspannen sfeer en gezelligheid zijn voor ons heel belangrijk."

Topsport

"We gaan ons daarnaast sterk op topsport richten. Ik ga hier met mijn atleten uit het Revolt Climbing team trainen voor nationale en internationale wedstrijden. Voor hen is het belangrijk om het soort boulders te klimmen dat je bij zulke wedstrijden tegenkomt. Nieuwe stijl boulders met grote grepen en elementen waarvan niet meteen duidelijk is hoe je ze moet vastpakken. Of met sprongen en slingerbewegingen. Boulders die hun geheimen niet meteen prijsgeven.

NK boulder 2020

Zulke boulders zijn interessant voor de meer ervaren boulderaar die houdt van een creatieve, experimenterende stijl van boulderen. Ook gewone, zeg maar old school boulders, zijn er genoeg te vinden in de hal. Alles bij elkaar hebben we routes met een moeilijkheidsgraad van 3, heel eenvoudig, tot 8a, super moeilijk." Aan één kant van de hal bevindt zich een grote wedstrijdwand van internationale allure. Als eerste grote wedstrijd zal hier de NK plaatsvinden. Jörg Franken: "Doordeweeks zal het Revolt team vaak op deze wand te vinden zijn. Naast gewone boulders zitten hier de moeilijkste nieuwe stijl boulders."

Jeugdclub

Joy Kromhout, assistent bedrijfsleider en één van de 'gezichten' van de hal: "We willen ons in de nieuwe hal sterk gaan richten op talentontwikkeling. Het Revolt Climbing team, dat tot nu toe in Leiden trainde, gaan we omvormen tot een brede jeugdclub met trainingen op woensdag en zaterdag. Jeugdteamleden kunnen al snel meedoen aan wedstrijden. En als ze daaraan toe zijn, kunnen ze doorstromen naar het selectieteam dat traint voor nationale podiumplekken en internationale wedstrijden."

Olympische Spelen Parijs

Tiba Vroom is een van de atleten van het Revolt Climbing team. Zij zit ook in Team NL, het nationale team, en behoort al enkele jaren tot de Nederlandse top. "Ik ben zo blij" zegt Tiba Vroom, "dat ik hier het soort boulders kan klimmen dat ik tegenkom bij World Cups. En we krijgen een professioneel krachthonk. Ik ga de komende jaren trainen voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en hier is alles wat ik daarvoor nodig heb."

Jörg Franken: "We hebben allerlei plannen. Wedstrijden met schoolteams, of teams van studentenvereni­gingen. Internationale wedstrijden. Begeleiding van kinderen en jongeren die fanatiek willen boulderen tot en met training van nationale toppers. 's Nachts live naar de Olympische Spelen kijken en daar boulders zien die misschien maar één of twee mensen op de wereld kunnen toppen. Het kan allemaal in onze Revolt hal. 2020 belooft een spannend jaar te worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden