Waarom Kerstmis mij altijd dierbaar blijft


Arrenslee in de sneeuw.
Arrenslee in de sneeuw. (Foto: )
terug in de tijd

Waarom Kerstmis mij altijd dierbaar blijft

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Wat mij opvalt aan de kersttijd is: dat de mensen wat aardiger, lieflijker en vooral vergevingsgezind zijn. Onenigheden worden bijgelegd, vriendschappen worden hersteld, goede voornemens worden genomen in de hoop dat alles wordt nagekomen!

Delft - Als je wat ouder bent zie je dit alles met een glimlach aan, je denkt terug aan vroeger jaren toen de kinderen nog thuis waren en samen de geboorte van het kind herdachten. Als je aan mensen, zo tegen de veertig vraagt, naar de Kerstgedachte weten de meesten niet waar je het over hebt: lekker eten, vakantie naar de wintersport dat zijn de meeste antwoorden.

Afgelopen tijd ben ik met mijn jongste zus in onze oude school geweest in de Van Slingelandstraat, vroeger De Prins Willemschool B. Aan de voorzijde leek niets veranderd, binnen was er wel het een en ander veranderd. Wat wel onveranderd gebleven is, de hal en het trappenhuis, nog in dezelfde staat als in de jaren '35 - daar kregen we een rilling van. Toen wij daar in de hal stonden hoorden wij in gedachten Meester Leenheer, op zijn viool, ons begeleiden met het zingen van kerstliederen. Alle kinderen stonden in de hal en op de trap, de kleintjes beneden de groten helemaal bovenin, iets om nooit te vergeten. Wij zongen alle bekende liederen uit die tijd onder andere ,,Stille Nacht Heilige Nacht". Het laatste was Vrede op aarde in de mensen een welbehagen, veel mensen denken dat dit lied met de oorlog te maken heeft, het gaat om innerlijke vrede en dat heeft niets met oorlog te maken.

Elke periode heeft zijn bekoring, wij ouderen moeten daar aan wennen, maar de kerstgedachten blijft door de eeuwen heen hetzelfde. Een Kerstman met een helikopter hoeft van mij niet, de gele en blauwe kleuren in de etalage doen mij nooit vergeten dat de echte kleuren met kerst rood en groen zijn. Ik kan ook niet wennen aan moderne kerstkaarten die niets met de kerst te maken hebben. Voor mij bestaan alleen de kaarten waar je de kerstsfeer uit haalt, dan voel je dat Kerstmis dichterbij komt. Voor mij is het de mooiste tijd van het jaar, mijn leeftijdgenoten denken er net zo over.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden