Hilgien en Auke onderweg in Cappadocië in Turkije, met zijn geweldige natuur (foto: privé-foto).
Hilgien en Auke onderweg in Cappadocië in Turkije, met zijn geweldige natuur (foto: privé-foto). (Foto: Privé-foto)
Sporter van de week

Auke en Hilgien fietsten naar China

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Je baan opgeven en 25.000 kilometer naar China fietsen. Wie zou dat zomaar durven? Delftenaren Auke (50) en Hilgien (40) deden het. Vanuit China zochten ze contact met de Delftse Post.

Delft - Het is niet zomaar een eindje fietsen wat ze doen, ze zamelen daarbij ook nog eens geld in voor onderzoek naar het zeldzame sarcoomkanker. Dit omdat hun goede vriendin Sanne (41) sinds 3 jaar aan sarcoomkanker lijdt . In mei 2018 vertrokken ze richting Nepal. Eenmaal daar aangekomen hadden ze het gevoel dat ze best nog verder konden. Bovendien wilden ze nog meer geld ophalen.

Reis verlengd

"We zijn twee verdieners zonder kinderen, dus we hebben hiervoor kunnen sparen," vertelt Hilgien: "bovendien hebben we ons huis kunnen verhuren en wilde de huurster ook nog wel langer blijven. We konden dus makkelijk onze reis verlengen. De ziekte van Sanne heeft bijgedragen in ons besluit te reizen, een grote passie voor ons. We hebben gezien dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is en het leven kwetsbaar. Dromen moet je naleven als dat kan, niet wachten tot het mogelijk te laat is. Met onze sponsoractie kunnen we er toch voor Sanne zijn."

Mooie ervaringen

De ervaringen die ze onderweg opdeden zijn talrijk, mooie natuur, gastvrije mensen. "Vooral in de Balkan, Turkije, Iran en in Zuid-Korea kregen we op straat thee, koffie, fruit en andere etenswaren aangeboden. Ook een etentje of overnachting krijgen is niet ongewoon. Qua natuur zijn we heel erg onder de indruk van Cappadocië in Turkije, dagen kan je met open mond rondlopen en foto's schieten.

"We zien dat gezondheid niet vanzelfsprekend is"

Een absolute aanrader! De fiets was hier het perfecte vervoersmiddel, je verplaatst je gemakkelijk en stopt waar en hoe lang je maar wilt." Door India werden ze blij verrast. "Daar keken we aanvankelijk qua drukte en smerigheid juist het meest tegen op, maar de kleurrijke mensen en omgeving zijn een feest voor het oog," vertelt Auke.

Maar bijvoorbeeld juist Japan viel tegen. "We waren moe, het regende veel en alles is daar enorm duur, dat viel tegen na alle mooie momenten die we hadden meegemaakt. We hebben daar zelfs even op het punt gestaan elk een andere kant op te fietsen."

Eindbestemming

Een eindbestemming hebben Hilgien en Auke nog niet. Ze gaan door naar Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand. De terugvlucht is echter nog niet geboekt, dus alles is nog mogelijk. Auke: "We kijken eerder per dag dan per week vooruit. Een deel van het avontuur." Wel is het zeker dat ze in de lente teruggaan om familie en vrienden en vooral Sanne, met wie het nu naar omstandigheden redelijk gaat, te zien. Wil je dit stel helpen en natuurlijk het onderzoek naar sarcoomkanker, dan kan dat via: www.hdkt.nl/acties/fiets-naar-nepal/. Blogs over hun tocht zijn te vinden op: www.hilgienauke.com en www.polarsteps.com/hilgienruinemans.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten