RWS Datalab kwartiermaker Stijn van Balen
RWS Datalab kwartiermaker Stijn van Balen (Foto: Huisfotograaf Rijkswaterstaat)

Kijkje in de keuken van het Datalab van Rijkwaterstaat

Data en Rijkswaterstaat gaan al eeuwen hand in hand. Sinds drie jaar benut RWS Datalab de zee aan RWS-data actief en gebruikt die om Nederland efficiënter en veiliger te maken.

RWS Datalab is een werkplaats, kenniscentrum en partner voor datavraagstukken waar experts op één plek bij Rijkswaterstaat CIV in Delft samenkomen om met hun kennis en vaardigheden bruikbare informatie te destilleren uit data. Je kunt hier terecht voor advies, data visualisaties en innovatieve datagedreven oplossingen voor de meest uiteenlopende vraagstukken.

"We werken veel met technologieën als Internet of Things (techniek waarmee elektronische apparaten door een internetverbinding kunnen communiceren), Machine Learning en Deep Learning (technieken die machines in staat stellen zich aan te passen aan situaties en te ‘leren’). Door grote hoeveelheden data te analyseren, ontdek je patronen. Die patronen kun je gebruiken om erachter te komen of een bepaalde sluis aan onderhoud toe is of om kaarten up-to-date te houden.", alsdus de kwartiermaker van RWS Datalab Stijn van Balen.

Het doel van RWS Datalab is kennis delen over databeheer en data-analyse, ervaring opdoen met nieuwe data-analysetechnieken en samenwerken op het gebied van data.

Deze samenwerking is ook gezocht met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die net als Rijkswaterstaat beiden onder de verantwoordelijk van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vallen.

De overeenkomsten en verschillen tussen deze datalabs worden belicht in de januari-editie van het maandelijkse evenement Open Thursday, dat voor alle belangstellenden toegankelijk is. Met input van het publiek komen er nieuwe inzichten, mogelijkheden en verrassende innovatieve oplossingen.

Open Thursday is een informeel evenement waarin het belang van data science wordt belicht, toegankelijk voor medewerkers van RWS, ILT, KNMI én voor belangstellenden van buiten. Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-open-thursday-samenwerkende-datalabs-88816218701

Open Thursday

Datum: donderdag 16 januari 2020
Tijd: 16.00 - 17.30 uur (inloop vanaf 15.30 uur en na de presentaties aansluitend borrel)
Locatie: Rijkswaterstaat CIV, Derde Werelddreef 1 te Delft
Na aanmelding via eventbrite op de dag zelf je legitimeren bij de receptie met een geldig legitimatiebewijs.

Meer berichten