Delftenaar van de week

Elke dag een foto van de Oude Jan

DELFT - Toegegeven: we spelen deze week een beetje vals. Onze 'Delftenaar van de week', historicus Ad van der Zee, is geen échte Delftenaar. Toch weet hij meer over Delft en zijn geschiedenis dan de gemiddelde inwoner. Hij schreef de 'Atlas van de Schie' en houdt zich dagelijks bezig met het cultureel erfgoed van Delft en Zuid-Holland.

Door indebuurt Delft

Ad van der Zee werkt al vijf jaar in het hartje van Delft, in het Erfgoedhuis aan de Oude Delft. "Ik heb al mijn hele leven een speciale band met Delft. Mijn ouders en grootouders komen hier vandaan. Vooral de geur zit in mijn herinnering gebeiteld. Als wij vroeger naar oma gingen, rook het naar gist en pindakaas. Dan wist ik: we zijn weer in Delft." De rijke historie van Delft heeft Van der Zee tijdens zijn familiebezoekjes geïnspireerd om historicus te worden. "Deze stad heeft een heel rijk verleden. De liefde voor geschiedenis is hier wel een beetje ontstaan", vertelt hij. Zijn lievelingsplekje in de binnenstad: de Oude Jan. "Die kerk is hét beeld van Delft. Je ziet hem overal. Toeristen maken foto's net als bij de toren van Pisa. Het is bijna net zo iconisch."

#elkedageenoudejan

Van der Zee begon op Instagram met de hashtag #elkedageenoudejan, om het bijzondere gebouw vast te leggen. "Ik kijk elke dag uit op de Oude Jan. En elke dag ziet hij er anders uit, ander licht, andere weersomstandigheden", vertelt de historicus. "Ik zit nog te wachten op een dik pak sneeuw, want een foto van een witte Oude Jan heb ik nog niet."

Atlas van de Schie

Ad van der Zee is consulent bij het Erfgoedhuis en zorgt ervoor dat de mooie geschiedenisverhalen uit de regio bij het publiek terecht komt. Hij schreef de Atlas van de Schie, met daarin 2500 jaar geschiedenis van deze waterweg: "Delft is ontstaan aan het water. In de 11de eeuw werd er van een kreekje een groter kanaal gegraven, eigenlijk bedoeld om water af te voeren uit het veengebied. Maar toen werd er ineens bedacht 'hé je kan er ook makkelijk over heen varen en zo snel spullen vervoeren'. Wat veel Delftenaren niet beseffen is dat Delft hierdoor machtig werd. Delft heeft zijn bestaan te danken aan de Schie." Dat water veel invloed gehad heeft in Delft, is ook de zien aan de Oude Kerk. "Die is gebouwd op een kade. Die verzakte al tijdens de bouw. De ondergrond brokkelde zo de gracht in. Daarom staat hij scheef en daarom is hij iconisch."

'Delft is nu kosmopolitischer'

Delft wordt alleen maar leuker. De TU Delft heeft daar volgens Ad van der Zee een groot aandeel in: "Van mijn oudere neven weet ik dat Delft in de jaren vijftig een beetje bekrompen was. Maar door de vele internationale studenten en bedrijven is het nu veel kosmopolitischer."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tips via delft@indebuurt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden