Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Wonen is voor de rijken

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Vierhonderdduizend euro voor en koopwoning. Of een huis waar je tweeduizend huur per maand voor moet betalen. Ik weet niet hoe het bij u is, maar ik kan dergelijke bedragen met de beste wil van de wereld niet opbrengen. Nu kunt u zeggen dat ik maar beter mijn best op school had moeten doen. Dat lijkt mij echter ietwat kort door de bocht. Er zijn steeds meer mensen die de middelen missen om zich een dergelijke woning aan te schaffen. Toch worden ze en masse aangeboden in onze gemeente. Sterker nog, op de bouwlocaties in onze stad maken metershoge borden reclame voor woningen van zes ton, zeven, zelfs een enkele keer voor bijna negenhonderdduizend euro. Schrijvers zullen er zeker niet wonen, net zomin als tandartsassistenten, leraren en verpleegkundigen.

Het is niet gek om te pleiten voor het bouwen van meer goedkope huur- en koopwoningen. Maar dat kan niet, roepen projectontwikkelaars dan in koor. Bovendien heeft onze stad al te veel betaalbare woningen, menen veel politici. Delft mag geen stad van de armen worden. Er moet juist gebouwd worden voor mensen die pontificaal kunnen pronken met hun maatschappelijk succes. Dat leidt bovendien tot doorstroming op de huizenmarkt: mensen hebben blijkbaar de natuurlijke neiging om te verkassen naar een luxere woning. En daarmee komen meer woningen vrij voor de mensen met een kleinere portemonnee. Maar ja, wat is goedkoop? Drie ton? Een gezin waarvan de man kapper is en de vrouw lerares krijgt dat bedrag nooit van de bank geleend.

De middenklasse heeft op de huizenmarkt het nakijken. Nieuwe huizen zijn voor hen gewoonweg te duur. De Nederlandse Vereniging van Makelaars trekt daarom aan de bel: "Als je een modaal en tweemaal modaal inkomen hebt, kom je niet aan de bak. Zij krijgen hun huis niet gefinancierd." Een nieuw huis is iets voor de rijken. Ook in Delft. Het wordt tijd dat de politiek maatregelen neemt om wonen weer voor iedereen betaalbaar te maken. Niet alle mensen verdienen een ton per jaar, beste politici.

Meer berichten