Tiba in actie in de nieuwe Delftse hal (foto: Vincent Lee fotografie).
Tiba in actie in de nieuwe Delftse hal (foto: Vincent Lee fotografie). (Foto: Vincent Lee fotografie)
Sporter van de week

Tiba wil boulderen in Parijs 2024

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

De twintigjarige Tiba Vroom is één van de talenten van het Revolt team dat deze maand de Boulderhal opende in Delft Noord. Afgelopen jaar werd ze tweede bij het NK Boulderen en de NK lead. Boulderen is muurklimmen met behulp van grepen in allerlei vormen, maar zonder dat je aan een touw zit. Met een touw wordt het lead genoemd. Wel ligt er gelukkig een dikke mat onderaan de muur.

Delft - Al op zesjarige leeftijd kreeg Tiba de smaak van het klimmen te pakken, toen ze dat een keer met haar vader en zus ging proberen. "Ik had meteen de smaak te pakken", lacht ze. Daarna is ze gaan trainen bij de klimmuur in Den Haag. Sinds 2017 is ze zich vooral op het boulderen gaan richten. De opening van de boulderhal in Delft is voor haar dan ook de kers op de taart. Zo kan ze werk en topsport mooi combineren. Tiba: "Overdag sta ik hier achter de bar en geef ik jeugdtrainingen, daarnaast train ik zelf ook hier. Door de week twee keer per dag en in het weekend één keer. In de ochtend krachttraining, want we hebben hier een ruimte met apparaten en in de middag klimtraining."

Verbouwing

Als we Tiba spreken heeft team Revolt net de verbouwing van de hal achter de rug. Iets waar ze allemaal aan mee geholpen hebben. "Het waren lange dagen en het was best vermoeiend," aldus de boulderaarster: "Maar het is nu wel echt onze eigen hal. Dat geeft wel heel veel voldoening. Vroeger zat hier een kinderspeelparadijs. Je wilt niet weten waar wij allemaal nog ballen vandaan gehaald hebben, zelfs overal tussen het plafond. Maar vanaf nu ga ik me dus volledig op mijn eigen training focussen."

Parijs

Op 21 maart van dit jaar wordt de NK boulderen gehouden in 'haar eigen' boulderhal, daar wil Tiba zeker een mooie prestatie neerzetten, met hopelijk veel Delfts publiek. Maar ze kijkt ook verder. Met het Nederlands team werkt ze nu al toe naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en gaat ze komend jaar mee doen aan World Cups.

Lekker in je vel

Voor deze sport is het belangrijk om niet te zwaar te zijn, maar tegelijk wel veel kracht te hebben. Je moet dus goed op je eten letten. Tiba: "Toevallig had ik net besloten om veganistisch te gaan eten, toen ik ook zwaarder ging trainen. Ik moest me dus al heel erg verdiepen in het eten, want ik moest mijn eiwitten uit andere bronnen halen dan de dierlijke. Dus dat kwam goed uit. Doordat ik minder vetten binnen kreeg viel ik ook gelijk een paar kilo af, wat mooi meegenomen is. Maar ik kijk niet heel erg naar gewicht. Ik vind het vooral belangrijk dat ik me goed voel en lekker in mijn vel zit. Dat kan soms ook bij één of twee kilo zwaarder zijn.

Open dag

Wilt u Tiba in actie zien of het zelf eens proberen? Dat kan tijdens de open dag op 26 januari aan de Kleveringweg 35, waar Tiba en haar team verschillende demo's en clinics verzorgen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten