Foto: Robbert Bloemberg
Foto: Robbert Bloemberg

Repair Café Delft 5 jaar: Honderden apparaten gered van de vuilnisbak

DELFT - Soms is een onderdeeltje van een paar euro vervangen genoeg om een kapotte magnetron uit de vuilnisbak te redden. Bij Repair Café Delft doen vrijwilligers dat al vijf jaar.

Door Pauline Aarts

Penningmeester Robbert Bloemberg is er vanaf het eerste moment bij. "Ik heb een technische achtergrond, maar had op dat moment geen baan. Het was een mooie tijdbesteding. Met techniek bezig zijn en omgaan met mensen." Het Repair Café werd in 2012 opgericht naar voorbeeld van de Amsterdamse voorganger. "Gedreven door het idee dat we wat moeten doen om de afvalberg te verminderen en iets terug te doen voor de maatschappij. De eerste keer stonden er rijen mensen met apparaten. We wisten niet wat we zagen!" 2.500 spullen gingen er door de handen van de vrijwilligers. Driekwart kon worden gerepareerd. Het is geweldig om mensen te kunnen helpen, zegt de penningmeester. "Als je die glimlach dan ziet!"

Stekkertje vervangen, zo gebeurd

Het Repair Café is gratis, maar de bedoeling is wel dat mensen meekijken en meehelpen. Bloemberg noemt een mooi voorbeeld. "Drie studentes die met een kapotte stofzuiger aankwamen. Eentje had al geld gepind, de ander wilde het toch nog even bij ons proberen. De ene keer deed hij het wel, de andere keer niet. Probleem: een kapotte stekker. Dus hebben we de dames laten zien hoe je een stekker vervangt. Het probleem is soms simpeler dan je denkt. Denk dus even na voordat je iets weggooit."

Een ander succesverhaal is de kapot gevallen computer van een pasgetrouwd stel. Bloemberg: "De trouwfoto's stonden erop. De winkel zei 'niet meer te redden, koop maar een nieuwe'. Dus heeft onze vrijwilliger die aan data-recovery doet de foto's eraf gehaald. Je wil niet weten hoe blij die mensen waren!"

Zelf gereedschap gemaakt

Veel fabrikanten maken het consumenten wel erg moeilijk om een oud apparaat nieuw leven in te blazen. "Bekend is het strijkijzer van Tefal.", zegt Bloemberg. "Dat krijg je niet open, want er zit een speciaal schroefje in. Wij hebben zelf gereedschap gemaakt, zodat we het toch kunnen opendraaien. We vermoeden dat sommige fabrikanten expres onderdelen gebruiken die snel kapot gaan. Daarom hebben wij altijd bepaalde onderdelen op voorraad."

'Wij gaan problemen met veel kennis te lijf'

Repair Café Delft is een groot succes. "Er komen steeds tussen de 50 en 75 mensen. We hebben 53 ingenieurs als vrijwilligers. We gaan problemen dus met veel kennis te lijf! We hebben ook scholieren die na een maatschappelijke stage zijn blijven plakken."

Jubileum op 4 februari

Het jubileum wordt 4 februari gevierd van 11.00 tot 14.00 uur in het Science Centre (Mijnbouwstraat 120). Het Repair Café is iedere 1ste zaterdag van de maand in het Science Centre en in Delftshove (Vorrinkplein 99) van 11.00 tot 14.00 uur. Zie: repaircafedelft.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten