De 11 kinderen van de familie Van Velzen.
De 11 kinderen van de familie Van Velzen.
terug in de tijd

Terug in de Tijd: De familie Van Velzen en de Beestenmarkt

Henk van der Beek schrijft deze week over de Beestenmarkt. Tussen 1935 en 1950 wemelde het hier van de middenstand. Hij neemt ons mee naar de huisnummers 1 t/m 27.

J.H. van Velzen had, met zijn vrouw, S.J. van Velzen-Etienne op de hoek van de Burgwal een koffiehuis, nu Kobus Kuch. Als er veemarkt was (altijd op donderdag) kwamen veel boeren en tuinders een hapje en een drankje halen. Ook kwamen er veel studenten het was er altijd gezellig vol. In 1940 is van Velzen overleden. Zijn vrouw ging met de zaak door. Later werd het Café de Veehandel werd. De weduwe overleed op 28 januari 1954. De zaak is gewoon doorgegaan. Zoon Piet is met zijn vrouw Marie en dochter Sophia, die in 1947 is getrouwd met Jan Tersmette, boven de zaak blijven wonen.

'Kapper van Bilsen was het nieuwsblad van de Beestenmarkt'

Naast de zaak woonde Mej. J. Etienne, zij had een sigarenzaak en was de zus van de koffiehuishoudster. Later woonde daar F.J.J. van Velzen brood en banket- bakker. Mej. C.C. Kemma naaister, zowel dames als heren kwamen bij haar langs. Later is daar kapper J.L.A. van Bilsen gaan wonen. Hij was het nieuwsblad van de Beestenmarkt. Een bezoek aan de kapper was altijd gezellig. J.A. Schouten was chauffeur. En G. van den Elskamp stoker bij het GEB, de elekrticiteitscentrale. Daarnaast zat W. Verbeek verf en glashandel. De zaak is er nog, wel met een andere eigenaar. Dan de winkel vol met hengelsport artikelen van M. Rothfusz. Een pandje verder zat ook een koffiehuishoudster, Mej. J. Albers; daar kwamen veel scholieren. Buurvrouw was Mej. E. van den Akker modiste. Later woonde daar blikslager J.H. Mevissen. J.C.M. Tromper was horlogemaker, een eerlijk zakenman. Hij is later verhuisd.

'Zoon Theo was altijd bij voetbalvereniging DHC te vinden'

In zijn huis is schoenmaker L.A. Bruggeman komen wonen, een fijne kerel. Dames en herenkapper, Familie W.A. van Geenen, zat daarnaast. Het was een prettig gezin. Zoon Theo was altijd bij voetbalvereniging DHC te vinden, dochter Ineke heeft nog bij Stads Radio Delft gewerkt. De familie heeft daar nog heel lang gewoond. W. Raadgeep was werkzaam bij Calvé. Later woonde daar J.J. Dijksman. Hij had een groothandel in alle soorten aardappelen. A. Chr. Lamb was een uitstekende smid. Later woonde daar A. van der Schot, broodbakker tevens bezorger. Het rijtje wordt afgesloten door G. Korpel, die in dienst was bij het GEB.

Reageren?

Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden