Het poortdeurtje en het oude kerkplein.
Het poortdeurtje en het oude kerkplein. (Foto: )

De gracht knikt en de toren van de Ouwe Jan knikt terug

De Oude Kerk van Delft, een statig monument, bij Delvenaren beter bekend als de Ouwe Jan. Het is één van de oudste bouwwerken van de prinsenstad. Ontstaan uit haar voorloper; een tufstenen kerkje, niet groter dan 12 bij 30 meter, dat daar rond het jaar 1050 al stond.

Delft - De kerk in de huidige vorm dateert van medio dertiende eeuw. Kenmerkend is de knik in de 75 meter hoge toren. Wie de kaart van Delft nauwkeurig bekijkt, zal zien dat er ter hoogte van de Kerk een knik in de gracht van de Oude Delft zit. De gracht is hier een klein stukje verlegd om ruimte te bieden aan de kerktoren. De toren werd dus op zachte grond gebouwd waardoor al tijdens de bouw de boel verzakte. Men ontdekte dit al snel en corrigeerde de fout, waardoor de knik in de toren ontstond.

Een ander opmerkelijk feit is dat deze kerk geen kerkplein heeft. Elke andere kerk heeft bij de hoofdingang een kerkplein. Toch heeft de Oude Kerk haar eigen kerkplein gehad zoals we nog kunnen zien op de Kaert Figuratief van Dirck van Bleyswijck uit 1678. Het stukje gracht ter hoogte van de Oude Kerk was ooit overkluisd, of zoals men vroeger zei "overwulpht". In Delft kennen we nog twee stukken gracht die overkluisd zijn; de Boterbrug en de Cameretten. Nadat de overkluizing aan de Oude Delft instortte ontstond de huidige situatie van een open stukje gracht met drie bruggen.

Onder de vroegere overkluizing zou een bootje hebben gelegen waarmee Willem van Oranje in roerige tijden het Prinsenhof kon ontvluchten. De toegang tot de vluchtroute is vandaag de dag nog te herkennen aan het poortdeurtje.

Bron Delft anders bekeken.

Meer berichten