Documentaire ‘Snelweg NL’ trapt bijzondere film- en lezingenreeks af bij Filmhuis Lumen

Delft - Op donderdag 23 januari om 19.30 uur vertoont Filmhuis Lumen de docu Snelweg NL. Nederland telt 2.500 km snelweg. Regisseur Ben van Lieshout maakte over deze enorme asfaltdichtheid een poëtische roadmovie. Dat heeft een docu vol verstilde observaties en wat korte interviews opgeleverd, waaruit liefde voor het landschap spreekt, maar ook bezorgdheid over de toenemende drukte. Deze documentaire brengt de grootsheid, maar ook de ogenschijnlijke alledaagsheid van onze snelwegen in beeld. Bijna nergens ter wereld vind je zoveel snelwegen zo dicht op elkaar als in Nederland. Bij de voorstelling is regisseur Ben van Lieshout aanwezig.
De film is de eerste in een reeks films en lezingen in januari en februari met de titel ''Het dagelijks leven verbeeld''. In de serie kijken we op verschillende manieren naar het gewone leven en de verbeelding daarvan. We kijken naar plekken die zo gewoon zijn dat ze ons niet meer opvallen, totdat iemand, oprecht begaan met zo'n plek, er een camera op richt. De reeks wordt georganiseerd in samenwerking met 38CC als afsluiting van hun kunstmanifestatie 'Gewoon Bijzonder' over het alledaagse, die tot half februari doorloopt op vijf locaties in de Delftse binnenstad (zie www.gewoon-bijzonder.com).

Uitgebreide filminfo:
Snelweg NL
2019, 91 minuten
Donderdag 23 januari, 19:30 uur
Nederlands gesproken

Bijna nergens ter wereld vind je zoveel snelwegen zo dicht op elkaar als in Nederland. In totaal telt Nederland 2.500 km snelweg. Regisseur Ben van Lieshout maakte over deze enorme asfaltdichtheid een poëtische roadmovie. Vergeten stukjes land zijn bij hem in goede handen. Autosloperijen, caravanstallingen en achterafplekken voor patatkarren mochten al een hoofdrol spelen in zijn korte film Locatie TusseNLand (2006). Hij filmde stukjes land die hun schoonheid niet snel prijsgeven, ingeklemd tussen almaar oprukkende infrastructuur langs spoorlijn, snelweg en industrieterrein, in Lapje grond (2003).

In zijn nieuwe documentaire Snelweg NL draait Van Lieshout zijn oude camper de oprit van de snelweg op. Af en toe stopt hij bij een van de vele bedrijfjes op een van de vele amorfe industrieterreinen. Zo filmt hij op een plek waar hotellakens worden gewassen, bij bedrijfjes die puinruimen, op pleisterplaatsen waar vrachtwagenchauffeurs kunnen koken en douchen en spreekt hij een vader en zoon die een wasstraat voor vrachtwagens uitbaten. Lelijkheid is troef onderweg maar een oordeel wordt niet geveld, het is rijden zonder bespiegelingen, met aan de kijker uitsluitend de opdracht om te kijken en te associëren. Van Lieshout is oprecht begaan met de snelweg, zelfs met de geluidswallen vol roet.

Op donderdag 23 januari is hij te gast in Lumen om over zijn film te praten.

Vervolgreeks ''Het dagelijks leven verbeeld''
Op zondagmiddag 26 januari vetellen Martin en Inge Riebeek over hun fascinerende videokunstproject The Essential, waarvan een deel te zien is in 38CC. In The Essential vertellen mensen uit meer dan 20 landen wat zij het belangrijkst vinden, wat essentieel is in hun leven. In Lumen vertonen ze een aantal van deze portretten en vertellen ze over hun werkwijze en de verhalen achter de portretten.
In februari komt historicus en journalist Jos Palm (onder voorbehoud) vertellen over zijn boek De gewone man. Een kleine mensheidgeschiedenis. In geschiedenisboeken kom je de gewone man zelden tegen, en toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschreef zijn leven door de hele geschiedenis. We illustreren de lezing met een bijpassende film.
In de laatste voorstelling, ook in februari, focussen we op hoe ons wereldbeeld wordt beïnvloed door de verbeelding van het dagelijks leven in film en tv-series. In Romantic Comedy gaat filmmaker Elizabeth Sankey in op haar obsessie met romantische komedies. De vele romcoms die ze als tiener zag kleurden haar blik op liefde en relaties. Maar creëren My Best Friend's Wedding en When Harry Met Sally... realistische verwachtingen?

Filmhuis Lumen Delft
Doelenplein 5
2611 BP Delft
Info en ticketverkoop: filmhuis-lumen.nl
Kassa: (015) 214 02 26
 

Meer berichten