Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Wat doen met 100 miljoen

Bespiegelingen door Marcel de Jong

Delft krijgt door de verkoop van de aandelen Eneco zomaar honderd miljoen euro op de rekening bijgeschreven. Het is zoiets als de hoofdprijs in de loterij. Gedachten over wat je met die onverwachte schat kan doen tollen dronken door je hoofd. Iedere burger honderd euro geven, schiet er door je heen. Een mooi idee, maar dan is alles de volgende dag weer op en zit je weer te kniezen op die versleten bank, waar je eigenlijk al jaren vanaf wilt. Je kunt ook allerlei fraaie projecten subsidiëren. Van alle kanten brengen vlot pratende mensen mooie ideeën in. Maar ja, wie zegt dat die lumineuze plannen een succes worden? Je kunt er natuurlijk ook de tekorten in de jeugdzorg mee oplossen. Maar ja, dat is toch een korte termijnoplossing. Daarna blijkt dat je nog steeds iedere maand meer uitgeeft dan je binnenkrijgt. En het is maar de vraag of je weer een keer een loterij wint. De kans op zo'n jackpot is slechts 0,00000016. Je twijfel neemt toe. De belastingen verlagen? Maar ja, dan is het geld ook snel op. Daarna moet je die heffingen weer verhogen of fors bezuinigen op de voorzieningen voor de inwoners. Dat is toch ook geen fijn vooruitzicht. Je ziet de boze burgers al voor je deur staan.

Probeer in die luxe positie het hoofd maar eens koel te houden. En opeens besef je: het is het best om het eenmalige cadeau te besteden aan een toekomst waar iedereen profijt van kan hebben. Investeren in straks, zeg maar. Bijvoorbeeld in een fonds van waaruit mensen hun woningen en bedrijven duurzamer kunnen maken. Of in beter openbaar vervoer. In het leeftijdsbestendig maken van woningen zodat ouderen langer thuis kunnen wonen. Of het verlagen van de stadsschuld zodat we in de toekomst minder geld hoeven te betalen aan rente en meer kunnen investeren in de samenleving. Alles meteen maar weggeven aan geluk op korte termijn is onwenselijk, weet je diep je in hart. Het geld is dan zo op. En daarna rest weer het dagelijks ploeteren om de maand zonder schulden door te komen. Ik wens de politiek veel wijsheid toe. En wellicht heeft u ook mooie ideeën. Laat het weten via facebook.

Meer berichten