De entree van de BK Expo te zien met op de trap zelf ontworpen displays voor de expo, vlnr Kimberly van Vliet, Zola Zwerver en Tessa den Hartog
De entree van de BK Expo te zien met op de trap zelf ontworpen displays voor de expo, vlnr Kimberly van Vliet, Zola Zwerver en Tessa den Hartog (Foto: )

Delftse studenten helpen museum

Door: Marcel de Jong

Expositie pop-upmuseum Boijmans

Dertig studenten van de minor Spaces of Display van de faculteit Bouwkunde TU Delft hebben diverse ontwerpen gemaakt voor een pop-uptentoonstelling voor museum Boijmans van Beuningen. Het museum gaat zeven jaar dicht. Zola Zwerver: "Maar met onze ontwerpen houden we het gevoel van het museum levend."

Delft - Tijdens de sluiting wordt het museum grondig gerenoveerd. In samenwerking met de medewerkers van Museum Boijmans van Beuningen hebben de studenten verschillende ontwerpen voor tijdelijke exposities en mobiele kunstdisplays en -koffers ontwikkeld. Het zijn ideeën om de werken van het museum ook de komende jaren tentoon te stellen. De ontwerpen voor de tijdelijke exposities en kunstkoffers zijn sinds vrijdag 24 januari te bezichtigen (tot 13 februari) in de BK Expo van de faculteit Bouwkunde aan de Julianalaan 134.

Boijmansgevoel

Het idee om pop-up exposities en mobiele kunstkoffers te ontwerpen kwam van museum Boijmans van Beuningen zelf. Zola is daar blij mee: "Ik was zeven toen ik voor het eerst in het museum kwam. Boijmans is een mooi museum met prachtige kunst. De opdracht geeft ons de kans om mensen het Boijmans gevoel ook tijdens de sluiting te laten ervaren."

Pop-upexpositie

De studenten hebben verschillende invalshoeken gekozen. Zola Zwerver heeft onder andere samen met Tessa den Hartog en Kimberly van Vliet een kunstkoffer ontworpen. "Daarmee kunnen we een schilderij uit de collectie veilig van het museum naar scholen vervoeren. Daar kun je het werk dan op een educatieve en leuke manier exposeren. Via deze speciaal ontworpen display geven we achtergrond bij het schilderij. De kinderen verdiepen zich dan vervolgens via een lesbrief van het museum in het kunstwerk."

Kunstenaar leren kennen

Eerst hebben de studenten Tessa, Zola en Kimberly zich verdiept in het schilderij en de kunstenaar. "Welke kleuren gebruikt hij? Hoe gaat hij om met licht? Welke gedachten en ideeën symboliseren de dieren en objecten in het schilderij? We hebben ons ook verdiept in de opvattingen en het leven van de kunstenaar en de kunststroming. Al die informatie vormde de basis voor het ontwerp van de kunstkoffer, de display en de wijze waarop we het schilderij exposeren."

Het ontwerpen van de koffer was overigens een flinke klus, vertelt Tessa. "We zijn op excursie geweest naar het depot. Tijdens dit bezoek hebben we geleerd wat de randvoorwaarden zijn voor het vervoeren van kunst. Dat is een zeer complexe zaak. Vooral de klimaatbeheersing is belangrijk. Je moet zorgen voor de juiste temperatuur, de juiste luchtvochtigheid, de juiste belichting. Musea stellen daar strenge eisen aan."

Tessa hoopt dat de kunstkoffers werkelijk gerealiseerd worden. "Maar dat zijn nog plannen voor de toekomst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden