Mischa tijdens een training (foto: Dave Grondel)
Mischa tijdens een training (foto: Dave Grondel) (Foto: Dave Grondel)
Sporter van de week

Kickbokser Eradus mist waardering sport

Door: Dave Grondel

Sporter van de Week

Mischa Eradus (22) is aan de voorbereiding begonnen voor zijn gevecht op 14 maart a.s. tegen de Roemeen Stoica. De ster van de Delftenaar is rijzende binnen de kickboksport. Zo sloeg hij twee maanden geleden tijdens de interland Nederland - Irak een tegenstander binnen vier seconden plat op het canvas.

Delft - De Haagse boksschool Fightclub 070 heeft al veel kickbokstalent voortgebracht. In het hartje van het Haagse Schilderswijk traint ook Mischa Eradus minimaal viermaal per week. Nu de 'The Red Devil' is opgeklommen naar de A-klasse ligt de weg naar de top open. "In Nederland is dat een moeizame weg. Wij worden hier als kickboksers niet bepaald als koningen behandeld. Zoals in het buitenland wel het geval is. Om op een Nederlands gala te worden uitgenodigd moet je eerst proberen zoveel mogelijk toegangskaarten of sponsortafels aan de man te brengen. Terwijl in het buitenland het geld voor je klaar ligt. Dat is een groot verschil", zegt de student pedagogische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

Mist de waardering

Hij kan zich er flink aan storen dat in Nederland de zaken voor kickboksers veel minder goed zijn geregeld. "Ik mis die waardering, die we zeker wel verdienen. Kickboksers trainen keihard om klaar te zijn voor een wedstrijd. Doe je dat niet dan krijg je een pak slaag. Ik train nu zes maal per week en vaak ook nog eens tweemaal per dag. Weet je wat het vreemde is? In Nederland is kickboksen een grote tak van sport. Wij zijn de beste in deze vechtsport. Dan is het toch eigenlijk triest dat de waardering zo ondermaats blijft." Hij kan er voor kiezen om het sportgeluk in het buitenland te zoeken, alleen dan moet hij zich wel aansluiten bij een grote boksorganisatie. "Dan verdien je misschien wat makkelijker je geld. Zeker in Azië is het kickboksen razend populair. Alleen trekt mijn trainer Hafid El Boustati een ander plan en daar hou ik mij aan vast. Voorlopig willen we hier in Nederland naam maken." Hij vecht op 14 maart in het Belgische Turnhout op een kickboksgala tegen de Roemeen Stoica. "Het is een redelijk ervaren jongen die al zes A-partijen heeft gevochten. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat ik hem ga verslaan."

Knock-out in vier seconden

Voor hij de ring in kan moet hij de komende weken allereerst de strijd tegen de kilo's zien te winnen. "Ik ben nu 82 kilo en dat moet worden teruggebracht naar 76 kilo. Daar heb ik zeven weken de tijd voor en dat gaat ook wel lukken." Tijdens zijn laatste gevecht in oktober baarde Eradus opzien door zijn Iraakse tegenstander tijdens een interlandwedstrijd al binnen vier seconden plat tegen het canvas te slaan. "Daar word ik nu nog regelmatig over aan gesproken. Tja, hartstikke leuk natuurlijk. Je moet zorgen dat de mensen over je praten", lacht hij.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten