Henk Tetteroo met een tas vol met blik dat hij heeft gevonden op straat (Foto: Annemarie Oorthuizen)
Henk Tetteroo met een tas vol met blik dat hij heeft gevonden op straat (Foto: Annemarie Oorthuizen) (Foto: Henk Tetteroo met een tas vol met blik gevonden op straat (Foto: Annemarie Oorthuizen))

Zwerfafval is doorn in het oog

Door: Annemarie Oorthuizen

Statiegeld op blik en plastic fles

Delftenaar Henk Tetteroo is in 2003 gestart met het rapen van zwerfafval. Opvallend is de scheve verhouding in wat hij zoal opraapt. Maar liefst 71.5% bestaat uit blik, 28% zijn plastic flesjes, en slechts 0.5% zijn statiegeldflessen. De conclusie is duidelijk volgens Tetteroo: "Zet statiegeld op blikjes en plastic flessen, en je bent van het probleem af."

Delft - Tetteroo startte in 2003 met het rapen van blik, in 2006 kwamen hier de plastic flessen bij en in 2007 de statiegeldflessen. De keuze om te gaan rapen was voor hem logisch: "Om echt iets te kunnen doen aan zwerfafval, moet je gegevens hebben om in te kunnen zetten in discussies." Tetteroo houdt daarom precies bij hoeveel zwerfafval hij vindt. Door de jaren heen heeft hij goed kunnen zien hoe scheef de verhouding is: Hij vond sinds 2007, 76.977 blikjes, 30.163 plastic flessen en 551 statiegeldflessen. "Deze trend zie je niet alleen in Delft maar ook landelijk, en is makkelijk te verklaren door het gemis aan statiegeld op blik en plastic flessen. Mensen gooien namelijk geen geld weg, en anders is er wel iemand die het opraapt." Tetteroo vervolgt: "Al in 1991 was er een meerderheid in de Tweede Kamer die statiegeld op blik en plastic flesjes wilde invoeren. Dat is al bijna 30 jaar geleden en nog steeds wordt deze ontwikkeling tegengehouden. In Duitsland is het statiegeld al lang ingevoerd, dus dat moet in Nederland ook kunnen. Mensen zijn namelijk best bereid om afval op te ruimen, als het maar goed georganiseerd wordt. Kijk maar naar de inzameling van glas, batterijen en papier. Dit loopt prima in ons land."

De blikjes die Tetteroo vindt, maakt hij plat met behulp van een oude schoen en verzamelt hij in grote shoppers. Gemiddeld raapt hij 650 blikjes per maand. Om de drie weken brengt hij dit naar het bedrijf Ben Jansen Metaalrecycling aan de Lagosweg. "Prima bedrijf, goeie mensen!" Daar krijgt hij 50 cent per kilo aluminium en 10 cent per kilo ijzer. "Minimaal 70% van wat ik wegbreng bestaat uit blikjes energiedrank. Behalve dat energiedrank ontzettend ongezond is, is de hoeveelheid blik die ik vind ook op andere punten zorgelijk. Ten eerste is het slecht voor het milieu, want veel blik wordt nooit meer opgeraapt. Je vindt het overal, zelfs in struiken en in slootjes. Daarnaast draait de gemeenschap op voor de kosten van het blik dat wel geraapt wordt. Want het schoonmaken van de straat kost tenslotte geld."
Toen Tetteroo in 2003 startte met het rapen van zwerfafval was hij één van de weinigen. "Toen voelde ik me soms een zonderling". Nu, 17 jaar later, is dat veranderd en zijn er allerlei initiatieven ontstaan. Zoals de Delftse Canal Cleanup, Supporter van Schoon, The Ocean Cleanup van Boyan Slat en allerlei beach cleanups. "Je kunt hieruit afleiden dat het veel gewoner is geworden en dat veel meer mensen zich hiermee bezig houden. Een schone omgeving is tenslotte in ieders belang en stimuleert anderen tot schoonhouden. Rotzooi trekt namelijk rotzooi aan, maar dat werkt ook andersom."

Meer berichten