Harmen (links) en zijn team (foto: Indebuurt.nl/delft)
Harmen (links) en zijn team (foto: Indebuurt.nl/delft) (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Harmen runt sociale onderneming

Door: Chantal Deen

Delftenaar van de Week

"We hebben het woord "vrijwilliger" geschrapt, bij ons heten vrijwilligers onbetaalde krachten totdat we ze kunnen betalen. Want dat is ons streven." Harmen van der Laan van Kopie Koffie en PrintPlezier! is eigenaar van de print- en koffiezaak op de Chopinlaan in Buitenhof. De zaak is al ruim een jaar open, maar Harmen is pas net op dreef.

Delft - "Met KopieKoffie en PrintPlezier hebben we na 18 maanden een plekje in deze buurt veroverd", vertelt Harmen. "Hier zitten buurvrouwen, studenten en zakelijke ontmoetingen door elkaar. Dat maakt het tot een levendige zaak. Of je hier nu binnenkomt voor een kopietje of een kop koffie, wij zorgen ervoor dat je je gezien voelt."

Hoe Harmen erbij is gekomen om een sociale onderneming te starten? "Ooit heb ik met mijn vrouw vrijwilligerswerk in de Filipijnen gedaan. Daar leerde iemand mij dat als je dit werk doet voor de nood van de wereld, je al te laat bent. Het is beter om mensen te helpen hoe ze zelf iets kunnen doen. Of dat nu gaat om het organiseren van een straat barbecue of een stoepkrijtfestival."
Harmen groeit op in de Veluwe en gaat na zijn middelbare schooltijd civiele techniek studeren aan de TU Delft. Hij woont op diverse plekken in de stad, maar uiteindelijk vinden Harmen en zijn vrouw een droomstek in Buitenhof. Harmen werkte tot voor kort bij een waterbedrijf in Gouda, maar vind daar op den duur geen voldoening meer. "Het maken van rapporten strookte totaal niet met de behoefte die ik zag in de buurt." Zo startte hij in 2018 de print- en koffiezaak. Zijn doel? Talentontwikkeling en ontmoetingen voor Delftenaren.

Harmen vertelt: "Afgelopen november hebben we hier het glas geheven met burgemeester Marja van Bijsterveldt ter ere van ons eenjarig bestaan. We hebben inmiddels twaalf collega's tussen de 16 en 70 jaar. Daarvan is slechts een kleine groep in loondienst. Uiteindelijk hopen we iedereen te kunnen betalen. Nu zijn we nog afhankelijk van fondsen. We kunnen onze eigen broek nog niet helemaal ophouden, maar we zijn op de goede weg." Bij Kopie Koffie kun je terecht voor – je raadt het al – een kop koffie en wat lekkers. PrintPlezier is zijn grote broer en biedt ook ruimte voor werknemers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We hebben vorig jaar bijvoorbeeld een dove werknemer aangenomen."

Bij Kopie Koffie en PrintPlezier geloven ze in talentontwikkeling en dat nemen ze zeer serieus. "We trainen ons personeel in een cultuur van kwetsbaarheid. Naast kansen zijn er ook regels. Huisregels welteverstaan. Het belangrijkste hier is dat iedereen gezien wordt. Het gaat ons om dat 'where everybody knows your name' gevoel. Dit doen we door o.a. een schuif-maar-aan-lunch te organiseren. Voor €2,50 eet je mee. Misschien zit er aan je rechterkant een vrouw van tachtig en aan je linkerzijde een jonge knul uit de buurt."

Harmen zet zich ook in voor andere initiatieven in de buurt. De stichting Rode Feniks, waar Harmen ook in het bestuur zit, organiseert o.a. al meer dan vijf jaar de Burendag in het Rode dorp. Dit sloeg zo aan, dat dit inmiddels een traditie is geworden. Ook wordt er volop geïnvesteerd in het project 'Feniks After School': hier krijgen kinderen in de basisschoolleeftijd wekelijks huiswerkbegeleiding en talentontwikkeling.

Op de vraag waar hij over vijf jaar wil staan, is Harmen heel duidelijk. "Ik krijg van veel wijken in Delft de vraag of er ook iets als Kopie Koffie & PrintPlezier in hun buurt kan komen. Daar gaan we dan over in gesprek, we staan ervoor open. Het begint bij een betrokken buurtbewoner die de buurt ook echt kent, daarna kijken we weer verder."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten