Filmfestival ‘Who is afraid of the end of life?’ bij Filmhuis Lumen

Donderdag 13 t/m zondag 16 februari

DELFT - Op donderdag 13 februari trapt Filmhuis Lumen af met The Farewell Party, een gitzwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen door euthanasie. Na afloop is er een gastspreker Janna van Grunsven, professor in de sectie ethiek en filosofie van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. The Farewell Party is één van de vijf films die belangrijke vragen stellen rond het einde van het leven tijdens het filmfestival 'Who is afraid of the end of life?' Een niet alledaags thema, misschien zelfs een thema dat we liever uit de weg gaan: het einde van het leven. Door allerlei technische en chemische vindingen kunnen we het leven verlengen of het einde naderbij brengen en verzachten, maar ook andere vormen zoeken voor het begraven of hergebruiken van het lichaam na het overlijden. Hierbij spelen vele ethische en filosofische vragen een rol. Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de TU Delft Library en Studium Generale. Het festival sluit af met op zondag 16 februari de Franse film Amour (foto) over een ouder stel waarvan één van de twee een beroerte krijgt.

Het programma:

THE FAREWELL PARTY

TAL GRANIT, SHARON MAYMON IL, DE - 2014 - 95 MINUTEN

Donderdag 13 februari, 19.30

Een gitzwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen. Een groep vrienden in een bejaardentehuis in Jeruzalem bouwt een machine waarmee je euthanasie kunt plegen. Hiermee willen ze een vriend aan een waardig einde helpen. Spreker is Janna van Grunsven, ze is professor in de sectie ethiek en filosofie van de faculteit TBM.

MAR ADENTRO

ALEJANDRO AMENÁBAR ES, FR, IT - 2004 - 126 MINUTEN

Vrijdag 14 februari, 20.00

Ramón ligt al dertig jaar verlamd in bed terwijl hij verzorgd wordt door zijn familie. Zijn slaapkamerraam is zijn enige raam naar de wereld. Hij kijkt uit over de zee waar hij vroeger zoveel zeilde. Dezelfde zee waar hij tijdens zijn jeugd een vreselijk ongeluk kreeg. Sindsdien is zijn enige doel zijn leven op een waardige manier te beëindigen.

LE MAGASIN DES SUICIDES

PATRICE LECONTE FR - 2012 - 85 MINUTEN

Zaterdag 15 februari, 19.30

Een donkere stad met in het midden één lichtpunt: de 'zelfmoordwinkel'. Wanhopige mensen op zoek naar middelen om hun leven te beëindigen worden er verwelkomd door Mishima, Lucrèce en hun droevige kinderen. Op een dag wordt Alan geboren. En het noodlot slaat toe: hij lacht!

THE CHILDREN ACT

RICHARD EYRE GB - 2017 - 105 MINUTEN

Zondag 16 februari, 15.00

Drama over een rechter die moet beslissen over het lot van een doodzieke 17-jarige jongen is gebaseerd op een boek van Ian McEwan, die ook het scenario voor de film schreef.

AMOUR

MICHAEL HANEKE FR - 2012 - 127 MINUTEN

Zondag 16 februari, 19.15

Regisseur Michael Haneke schetst op subtiele en liefdevolle wijze de verhouding tussen de gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne van in de tachtig, nadat Anne een beroerte heeft gehad en Georges haar thuis verzorgt.

Info en ticketverkoop: filmhuis-lumen.nl

Meer berichten