Marc Boekenstijn (links) en Stuntman Nezar Habib in de werkplaats met een kruk van gerecycled Delfts plastic. (Foto: Annemarie Oorthuizen)
Marc Boekenstijn (links) en Stuntman Nezar Habib in de werkplaats met een kruk van gerecycled Delfts plastic. (Foto: Annemarie Oorthuizen) (Foto: )

Stunt ontwikkelt Upcycle Campus

Door: Annemarie Oorthuizen

Dynamisch belevingscentrum

Stichting Stunt biedt werkplekken om Delftenaren vanuit allerlei moeilijke situaties weer op de rails te helpen. Ze zijn in 2006 gestart aan het Crommelinplein, zitten sinds 2015 aan de Rotterdamseweg en hebben nu een eigen pand gekocht aan de Vulcanusweg. "De Upcycle Campus wordt een belevingscentrum waar verbinding, sociaal ondernemen en duurzaamheid centraal staan", aldus directeur Marc Boekenstijn.

Delft - "Bij Stichting Stunt willen we zoveel mogelijk mensen een passende werkplek bieden, vanuit hun eigen competentie, motivatie en interesse", vertelt Boekenstijn. "Er werken hier nu 100 deelnemers die om allerlei redenen lang thuis hebben gezeten. Bijvoorbeeld omdat ze al langere tijd niet hebben gewerkt, een ingewikkelde achtergrond hebben of nieuwkomer zijn. Na een leerwerktraject bij Stunt stromen ze veelal door naar een betaalde baan, een werkplek bij Werkse!, of ze gaan een opleiding volgen. Daarnaast werken er 21 Stuntmannen en -vrouwen die de deelnemers begeleiden binnen de acht leerwerkbedrijven van Stunt." Aan de Rotterdamseweg vind je de Bike Recycle, de Houtwerkplaats, de Upcycle werkplaats, het Naaiatelier en de Lunchroom aan de Schie. "Er wordt hier niet zomaar wat geknutseld", aldus Boekenstijn. "We maken kwaliteitsproducten voor de markt. Producten voor zakelijke klanten die hun eigen verhaal vertellen en veelal gemaakt zijn van restmaterialen". Deelnemers kunnen daarnaast ook aan de slag op andere plekken, namelijk bij Canal Hopper Delft, het Prinsenkwartier en Plusklus (onderhoudswerk).

De leerwerkbedrijven aan de Rotterdamseweg verhuizen deze zomer naar de Stunt Upcycle Campus aan de Vulcanusweg. "De Upcycle Campus representeert alles wat we willen zijn, een verbindende factor waar mensontwikkeling, duurzaamheid en de recycling van restmaterialen bij elkaar komen", legt Boekenstijn uit. Het nieuwe pand ligt op de rand van de wijk Voorhof. "Dichtbij de wijken waar onze doelgroepen wonen en midden in het ontwikkelgebied Schieoevers Noord. Naast passende plekken voor de Stuntdeelnemers bieden we hier ook een plek aan start-ups, studenten en afstudeerders. Ook zijn er mogelijkheden voor exposities, educatie activiteiten voor scholieren, een steunpunt en bijeenkomsten".

Het pand van 1500 m2 wordt de komende periode flink onder handen genomen. Boekenstijn: "Eerst gaat het het hele dak eraf. In het nieuwe dak worden aan de ene kant meerdere daklichten geplaatst. De andere kant van het dak wordt bedekt met zonnepanelen. De lunchroom, die nu aan de Rotterdamseweg iedereen voorziet van een gezonde maaltijd, wordt straks het middelpunt van de Upcycle Campus. Inclusief een wintertuinterras met groen en bomen. Er komen grote glazen wanden zodat je vanaf het moment dat je binnen loopt meteen betrokken bent bij de werkzaamheden in de ateliers en werkplaatsen. Kortom, het wordt een dynamisch belevingscentrum voor heel Delft".

Meer berichten