Foto: Indebuurt.nl/delft
Delftenaar van de week

Frank Diemel is de zanger van PaulFrank

Chantal Deen

Delftenaar van de Week

"Als ik naar een concert ga, wil ik tot tranen geroerd worden. Als ik dat ook teweeg kan brengen met mijn muziek ben ik een tevreden man." Frank Diemel is de zanger van PaulFrank, een band die is ontstaan uit weer een andere band van en met ouders van de Freinet-basisschool in Delft.

Delft - Overdag werkt Frank als fotograaf in zijn bedrijf Plaatwerk fotografen gevestigd in Bacinol 2, maar in de avond en de weekenden kun je hem vinden op het podium. Frank richt in 1996 o.a. met wijlen René Bubberman de coverband Doggybag op. Hiermee treedt hij bijna twintig jaar op als frontman. Als een heuse Mick Jagger van de Lage landen sprong hij rond op alle podia 's van Delft en daarbuiten: "Bijna achttien jaar lang mocht ik het publiek bespelen. Als ik sprong dan sprong het publiek ook, dat is het unieke van op een podium staan; je kunt alles laten gebeuren."

Musical op de Freinetschool

Als Frank zijn kinderen op de Freinetschool zitten, wordt hij benaderd om de muzikale omlijsting te verzorgen voor de leerkracht Fernie die met pensioen gaat. Er wordt een heuse musical geschreven voor deze vertrekkende kleuterjuf waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande nummers die herschreven worden. Een van die nummers is 'Daddy Cool' van Boney M. Frank doopt samen met de musicerende ouders de band om in de Daddy Cool band. Samen spelen ze alle liedjes live tijdens de musical. "Best bijzonder hoor, omdat met ouders te doen." Naast de musical mag de schoolband ook spelen op het ouderfeest. Daar zijn de ouders enthousiast over de kwaliteit van de Daddy Cool muzikanten. Frank en de band maken een feest van dit optreden in de kleine gymzaal. Hierna volgen nog acht ouderfeesten en dan besluit de band dat het mooi is geweest.

Het ontstaan van Paul Frank

In de Daddy Cool band speelt ook vader Paul Traas en hij deelt dezelfde voorliefde voor singer-songwriter- & folkmuziek. Samen besluiten ze te kijken of ze die passie kunnen omzetten in hun stijl. Na een oefenperiode van driekwart jaar hebben ze zeven nummers die ze als een stel pubers presenteren aan mede musicerende ouders, Roosje Reumkes (professioneel violiste bij het Nederlands Kamerorkest) en Huib Venema. Stikzenuwachtig spelen ze hun allereerste concert als PaulFrank. Roosje en Huib zijn enthousiast en sluiten zich niet lang daarna aan bij de band. Niet veel later komt ook Martin Vermeer met zijn contrabas de groep versterken en staan ze te popelen om op te treden. "Ik vond het heerlijk om in drie bandjes te spelen. De gemene deler in alle bands is de altijd de vriendschap geweest. Dit zorgde voor chemie op het podium en dat voelt het publiek. Ik vond echter dat ik keuzes moest maken. In 2014 heb ik aangegeven bij mijn medebandleden van Doggybag dat ik wilde stoppen. Niet omdat ik een dagje ouder werd maar de koek was bij mij op. Tijd voor nieuwe avonturen."

Breed genre

"Ik hou van het genre dat we spelen bij PaulFrank. Van Johnny Cash in zijn periode van de Americain recordings tot Mumford & Sons, we spelen het allemaal. Met een gitaar, toetsen, accordeon, contrabas en een viool kunnen we het uitbundig of intiem maken." De band speelt bijna jaarlijks op koningsnacht bij de Oude Jan, en op open monumentendag op het dak van Bacinol 2. "En afgelopen weekend speelden we in een huiskamer tijdens "Gluren bij de buren'." Maar ook buiten Delft staat er genoeg op het programma: "Dit jaar staan zelfs voor de tweede keer in de Spiegelzaal in het Concertgebouw in Amsterdam, dankzij onze pro Roosje die als violiste wekelijks mag spelen in Amsterdam. Met deze band samen wil ik nog veel meer podia betreden en dan maakt het mij niet uit of er 25 man staat of 400. Doel is om ze bij de lurven te grijpen. Ik ben 56 jaar maar heb nog zoveel plannen."

Delftse muziekscene

En of hij de Delftse muziekscene een beetje levendig vindt? "Jazeker! Op 21 december 2019 is er bijvoorbeeld een nieuw festival gestart genaamd, "Woodsteck" daar speelde ook enkele Delftse bands waaronder Horse en wijzelf met PaulFrank in STECK en de Kurk. Ook "Gluren bij de buren" geeft ruimte aan Delftse muzikanten." What's next Frank? "Voorlopig speel ik nog vrolijk verder met PaulFrank. Daarnaast broeien er altijd plannen. Muziek maken blijf ik doen totdat ik niet meer kan en dat het liefst zo geloofwaardig mogelijk. Daar hoort springen op een podium voor schoolouders nu niet bij maar zeg nóóit, nooit."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten