Erik Sep, Liberty City, 2011-2012
Erik Sep, Liberty City, 2011-2012

Utopia, een toekomst perspectief?

De kunstenaars die in Kadmium exposeren anticiperen met hun werk op een utopische toekomstvisie. Ligt de toekomst onder water en wordt die alleen ‘bevolkt’ door planten en dieren of is er ook menselijk leven mogelijk? Sporen van menselijke aanwezigheid zijn in de schilderijen van Anutosh (1970) wel waarneembaar, maar hij laat de uiteindelijke interpretatie van zijn werk aan de beschouwer over.

De bloemen van Bert van Santen (1958) symboliseren enerzijds schoonheid, maar  kunnen anderzijds ook het kwaad vertegenwoordigen. De schilder ontdoet de bloem van zijn rooskleurige romantiek en door de stekelige en ruwe manier van schilderen zet hij duistere accenten waardoor ieder werk uiteindelijk een donker-romantische lading krijgt. In eerste instantie lijken de florale elementen te verwijzen naar Arcadië, een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, een eeuwige zomer, een ideaal-landschap. Bij nadere beschouwing echter worden de donkere kanten zichtbaar.

In Neurotopia laat Erik Sep (1976) zien dat er alternatieven zijn voor de manier waarop de wereld is ingericht. Door onze zichtbare wereld te herscheppen opent hij bij de kijker een deur naar een parallelle wereld. In Neurotopia zijn constructies en verhoudingen mogelijk die in werkelijkheid onuitvoerbaar zijn en niet zouden passen in een menselijke maat. Als in een echte stad is in Neurotopia een permanent proces van bouwen, slopen, reorganiseren en herontwikkeling te zien.

Nadenken over de maakbaarheid en toekomst van de samenleving is in deze tijd van oorlogen, grote branden, massamigratie, klimaatverandering, opwarming van de aarde en milieuschandalen meer dan noodzakelijk. Kunstenaars kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Al is het enkel en alleen als aangevers van mogelijke oplossingen.

Utopia: een toekomstperspectief? Kadmium, Prinsenkwartier Sint Agathaplein 4, 2611 HR Delft. Open: di t/m vr 10.00-17.30 uur, za + zo 11.00-17.00 uur. Opening: zo 23 februari, 15.00 uur. Tot en met 5 april 2020.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Meer berichten