in het midden met rode sjaal Simone Haak
in het midden met rode sjaal Simone Haak (Foto: Sara Verwey)

China we denken aan jullie

Via hun Chinese vrienden en kunstenaars hoorden Simone Haak en Joke Doeden van Galerie Terra Delft, hoe de maatregelen in China de mensen daar belemmeren in hun doen en laten. Met een aantal kunstenaars is ze naar het strand van Scheveningen gegaan om een zandsculptuur te maken. Dit sculptuur verbeeldt haar Chinese vrienden inclusief de mondkapjes. Het geheel is vastgelegd op foto's en film. En zo is er op Valentijnsdag een hart onder de riem gestoken van vele Chinezen, door het filmpje te plaatsen op de Chinese social media WeChat en het westerse Facebook en Instagram. De overweldigende respons aan likes getuigt dat deze actie op zijn plaats is geweest!

Delft - Door het corona-virus worden veel afspraken en bestellingen met China geannuleerd. Dit gebeurt in de wereldhandel maar ook op micro niveau. Sinds 2011 werkt Galerie Terra Delft samen met kunstenaars en musea in China. Dit leidt tot uitwisselingen en exposities in China en Delft. Ook dit voorjaar stonden er activiteiten in Delft gepland die helaas geannuleerd moesten worden.

Chinezen houden ervan om elkaar dagelijks te ontmoeten. Samen te eten, thee te drinken, samen te werken. Door het virus is hun leven enorm beperkt. Ook zijn veel Chinezen hier geschokt door de discriminerende reacties van sommige mensen. Simone Haak bedacht een ludieke actie om haar Chinese vrienden te laten weten dat er aan hen gedacht wordt.

Meer berichten