Sander Zweedijk, Marieke van der Tuin, Thandi Daal, Pim van der Tuin en Ayrtor De Coito Pita meten het huis van Pim en Marieke.
Sander Zweedijk, Marieke van der Tuin, Thandi Daal, Pim van der Tuin en Ayrtor De Coito Pita meten het huis van Pim en Marieke. (Foto: )

Studenten helpen bij verduurzamen

Door: Marcel de Jong

Bewoners Tanthof krijgen advies

Studenten Bouwkunde van de Haagse Hogeschool geven bewoners van Tanthof advies over hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. ,,Het is fijn dat we bewoners kunnen helpen", zegt student Sander Zweedijk.

Delft - De opdrachtgever van het project is de werkgroep Duurzaamheid en Energie van de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft. Paul de Widt, lid van deze werkgroep, legt uit dat de gemeente alle woningen in Delft van het gas af wil hebben. "Nu al is duidelijk dat Tanthof niet eerder dan 2030 van het gas af gaat, vooral omdat de woningen relatief jong zijn in vergelijking met andere wijken. Bewoners worden daar nerveus van. Wat moeten ze doen als hun ketel op instorten staat? Een nieuwe kopen, met het risico dat je er straks niets meer aan hebt? Of wachten tot 2030? Maar ja, dat haalt die ketel niet."

Stadslab

De bewonersvereniging kwam tijdens een energiemarkt in contact met het stadslab. In een Stadslab werken de gemeente Delft, de Haagse Hogeschool, hogeschool Inholland en de TU Delft samen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de stad. Dit in samenwerking met of in opdracht van bewoners en maatschappelijke organisaties. De studenten doen dan onderzoek naar mogelijke oplossingen. Tijdens een bijeenkomst op 7 februari in wijkcentrum De Hofstee over de vergrijzing in Tanthof, kwam ook het duurzaamheidsvraagstuk naar voren.

,,Bewoners zitten met vragen over hoe ze hun huis energiezuiniger moeten maken", vertelt De Widt. De studenten en docenten van de Haagse Hogeschool hebben de vraag van de bewoners omgezet in een onderzoeksproject. De studenten onderzoeken de vijf meest voorkomende types woningen in Tanthof. Op basis daarvan geven ze aan de hand van een infographic voor ieder type duurzaamheidsadviezen. Die worden begin april aan de leden van de bewonersvereniging gepresenteerd.

Onderzoek

Sander Zweedijk, Ayrtor De Coito Pita en Thandi Daal zijn betrokken bij dit duurzaamheidsproject. ,,Ze zijn het project begonnen met een onderzoek van het huis van Pim en Marieke van der Tuin, een van de vijf meest voorkomende types woningen in Tanthof. De studenten lopen met aandachtige blik door de woonkamer en vragen de bewoners daarna het hemd van het lijf over het huis. Wat ligt er onder de vloer? Wat voor een soort ramen hebben ze? Waarmee zijn de muren geïsoleerd? Daarna gaan ze met de bewoners naar buiten en analyseren met een warmtebeeldcamera waar de woning goed en slecht geïsoleerd is. ,,Hoe meer we meten en weten, hoe beter ons advies zal zijn." Pim en Marieke zijn blij met het onderzoek van de studenten. ,,Wie weet krijgen we hele goede tips om ons huis verder te isoleren", hoopt Pim. Sander wil desgevraagd wel alvast een voorschot nemen op het eindrapport. ,,Het isoleren van de gevel, daar kun je al een flinke slag mee slaan."

Meer berichten