Foto: Marcel de Jong

Moorkoppen en blanke vla

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Vroeger at ik negerzoenen en moorkoppen. Ook hield ik enorm van jodenkoeken. Ik zocht er laatst naarstig naar in een bakkerij. Maar al die lekkernijen zijn in de ban gedaan. Jodenkoeken zijn een uiting van antisemitisme en negerzoenen en moorkoppen racistisch. In korte tijd hebben deze koeken hun onschuld verloren. Bakkers hebben ze omgedoopt tot roomkop, chocoladebol, paprikasaus. Ook het spelen van kolonisten van Catan kan niet meer. De term kolonisten is verwijderd – te beledigend voor mensen met een migrantenachtergrond.

Het zijn de tekenen dat ons land aan het transformeren is tot een maatschappij waarin niemand het gevoel mag hebben dat hij en zijn verre voorouders mogelijkerwijs gekwetst zouden kunnen worden. De zuivere staat moeten we worden, met een zuivere leer en zuivere leiders, waarin niemand man of vrouw meer is, maar genderneutraal. Waar niemand autochtoon of allochtoon is, maar cultuurneutraal. Waar niemand wit of zwart is, maar kleurloos. Maar bovenal een staat waarin iedereen bang is – en boos. Je ziet het nu al bij de cabaretiers in Nederland. Humorloos en risicoloos verzinnen ze flauwe grapjes waar het publiek plichtmatig om lacht. Stel je immers voor dat je zwijgend blijft kijken – je zou er maar eens op aangesproken worden.

Reken er maar op dat nog meer traditionele termen en gebruiken verdwijnen. Kabouters? Ontoelaatbaar omdat ze kwetsend zijn voor kleine mensen. Johan de Wittstraat? Dat is een oorlogsmisdadiger. De Gouden Koets – een symbool van kolonialisme. Het Wilhelmus? Dat gaat over Duitsen bloed. Kan niet. We moeten onze oosterburen immers te vriend houden. Ook blanke vla zal verdwijnen. Bij iedere hap die je neemt proef je immers die arrogante dominantie van mensen die andere culturen onderdrukken. Tradities veranderen, natuurlijk. Maar nu zijn we bezig met extreme identiteitspolitiek. Politicologen hebben allang gewaarschuwd dat dit de bijl zet in iedere vorm van gemeenschappelijkheid in een samenleving. Maar ja, die eten vast een moorkop. En dan ben je meteen verdacht.

Meer berichten