Adriaan Pandelaers ontvangt de complimenten en doosje bier na een goede prestatie.
Adriaan Pandelaers ontvangt de complimenten en doosje bier na een goede prestatie. (Foto: Adriaan Pandelaers )

Ultra-atleet wil grenzen verleggen

Sporter van de Week

Door: Dave Grondel

Na ongeveer alle regionale lopen wel te hebben volbracht ging Adriaan Pandelaers op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze vond de Delftenaar met Belgische roots in het volbrengen van ultramarathons. "Het gaat mij niet om het winnen." 

Delft - Sinds 2016 doet Adriaan Pandelaers aan ultralopen, ofwel afstanden die langer zijn dan marathons. "Ik ben geen groot talent, maar loop dan bij de regionale kopjesloop, houtloop of bertusloop toch altijd redelijk vooraan. Ik ben mij via de sociale media gaan verdiepen in de gigantisch zware Legends Trail. Dit is een ultratrail die de zwaarste paadjes in de Belgische Ardennen opzoekt van 250km en minimaal 7000 hoogtemeters. Ik kreeg er steeds meer zin in om de uitdaging aan te gaan." Zo gebeurde het dat Pandelaers debuteert tijdens een trial van 50 mijl. "Ik had me halsoverkop ingeschreven, zonder te weten dat de start gegeven werd om middernacht", lacht hij.

Afzien

Nat, koud, moe of oververhit waarom al dat afzien? "Lekker bezig zijn, in de natuur. En de sfeer van ultralopen is gemoedelijker dan die bij marathons. Het gaat niet zozeer om de tijd, dus er zit minder druk op. Uitlopen is het belangrijkste. En als dat niet lukt, dan wordt er ook niet moeilijk over gedaan. Ik help regelmatig tijdens het lopen in de nacht andere lopers die het moeilijk hebben door vermoeidheid en slaaptekort. Het is voor mij ook de ideale manier om mijn eigen vermoeidheid naar de achtergrond te verplaatsen. De verbindingen die je tijdens zo’n tocht maakt met je medelopers en de organisatie zijn sterk. Samen afzien, samen genieten, samen napraten en bijpraten over je avontuur bij de afsluitende BBQ. Heerlijk. Ik ben mij steeds meer gaan beseffen dat het bij deze absurd lange afstanden allemaal om het mentale aspect draait. Bij de juiste mindset kan je als mens veel voor elkaar krijgen. Dat maakt mij happy. Zo heb ik laatst met mijn buurman op een vrijdagmorgen een marathon gelopen terwijl hij helemaal geen getraind loper is." In 2018 staat hij samen met zijn loopmaatje Jan van der Eijk aan de start van zijn eerste 100mijler. "Door buikklachten moest ik na twintig uur en 100 kilometer lopen opgeven. Daar baalde ik toen stevig van." In juni 2020 vervolgt hij De Legends Slam. De grote uitdaging is hierbij om binnen tien maanden vier evenementen uit te lopen van minimaal 100mijl. Het is Pandelaers zeker niet te doen om de plekken op het podium. "Mijzelf testen, het samen met mijn medelopers afzien dat is wat mij prikkelt", benadrukt hij. Nee, een dieet volgt hij niet en de wiskundeleraar leeft ook niet als een topsporter. "Over het algemeen eet ik wat de pot schaft. Tijdens de trainingen en wedstrijden verbrand ik genoeg. Ik ga wel regelmatig naar de fysio om mijn kuiten los te laten gooien. Dat is pure noodzaak."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten