Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Sanne Barkhuysen wil een goede club Delftse jongeren 'kweken'

DELFT - Delftenaar Sanne Barkhuysen (28) is naar eigen zeggen opgegroeid in Delft als een 'blij ei': "Er was altijd wel iets te doen en er waren altijd mensen om iets mee te creëren." Maar als coördinator van YouthBank ziet zij dat het de Delftse jongeren van vandaag iets minder soepel afgaat.

Sanne was als jonge Delftenaar altijd bezig en overal te vinden. "Ik stond elk weekend wel in de Koornbeurs, was op de toneelclub van de VAK, of maakte muziek," vertelt Sanne. Ze ontwikkelde niet alleen veel vriendschappen, maar ook een goed netwerk. "Delft is heel erg behapbaar en gezellig. Je groeide als het ware met je generatie op, waardoor je later makkelijker contact legt. Mijn band Mama Franko is zo ook ontstaan." Die plekken om samen op te groeien zijn precies iets wat Delftse jongeren van nu missen, zegt Sanne: "Ze ontmoeten elkaar niet zoveel meer als wij vroeger. De nieuwe alcoholwet speelt daarin natuurlijk mee, want die kids komen nergens meer binnen."

5000 euro voor jongereninitiatieven

Tegelijkertijd zijn veel initiatieven komen te vervallen. "Er was altijd heel veel plek om jezelf als jongere te ontwikkelen." Sinds vorig jaar is daarom het fonds YouthBank in het leven geroepen, waar Sanne als vers afgestudeerde van de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming meteen aan de slag kon. Ze komt elke week met een groepje jongeren samen. Van Fonds1818 krijgen de jongeren €5000,- om zelf te verdelen over jongereninitiatieven. "De kinderen die meedoen, komen van het VWO tot het MBO. Ze willen graag leren, met iets bezig zijn en zelf organiseren. Sommigen zijn echt héél fanatiek", vertelt Sanne. "Ik hoop dat ik hiermee een goede, actieve batterij jongeren kan kweken die de schouders ergens onder durven te zetten." De jongeren gaan op zoek naar goede initiatieven, maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden met een goed idee. De YouthBankers hebben daarnaast de opdracht gekregen een feest ter ere van het 1-jarig bestaan te organiseren. "Het wordt een feest voor 14- tot ongeveer 22-jarigen. Ze willen graag werken met leeftijdsbandjes, want een feest zonder alcohol is natuurlijk 'niet cool'", zegt Sanne. "Maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet om. Ze willen elkaar kunnen ontmoeten."

Blij ei-mentaliteit

Sanne houdt haar blije-ei-mentaliteit ook als volwassene vast, want ondanks het verdwijnen van veel initiatieven ziet ze het positief in. "Mijn goede voornemen is wel om vaker de tijd te nemen om met mensen te praten. We moeten niet vergeten dat Delft meer is dan een stapel bakstenen. We werken nog teveel langs elkaar heen."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten