terug in de tijd

500ste TErug in de Tijd: Henk van der Beek gaat gewoon door

DELFT - 'Hé makker! Hartstikke leuk dat je mijn verjaardag niet bent vergeten. Ik wilde je toch binnenkort eens bellen. Wist jij namelijk dat ik binnenkort de vijfhonderdste Terug in de Tijd ga schrijven in de Delftse Post?' Nou nee, ik had het niet bijgehouden. Maar dat mijn dierbare vriend Henk van der Beek al een jaar of tien elke week zijn boekenkast over de lezers uitstort, dat is natuurlijk geen geheim…

Door Karl Flieger

 Vijfhonderd keer Terug in de Tijd. Als je het snel zegt lijkt het mee te vallen. Henk van der Beek is een archief van vlees en bloed. Hij werd ruim 88 jaar geleden geboren in de Plateelstraat, middenin het door hem aanbeden Westerkwartier. Het geboortehuis staat er niet meer, maar de buurt ademt ook in onze moderne tijd een en al historie. Met een beetje fantasie zie je kleine Henk in de straat voetballen en achter de meisjes aan hollen. Of voor een cent melk halen bij de melkboer, een zak aardappelen bij de groenteboer. Die buurtwinkeltjes zijn helaas door de tijd ingehaald, maar Henk kan zich zijn hele jeugd nog als een film voor de geest halen. En hij vindt het nog steeds leuk om erover te vertellen in de Delftse Post. "Eigenlijk ben ik met deze rubriek begonnen in de zondagkrant", zegt Henk vanachter zijn verjaardagsgebakje. De houten eettafel staat middenin de woonkamer en wordt deels bedekt door een kleedje, zoals je ze alleen op foto's van oude volkskroegen ziet. Alleen zonder borrel en peuk want Henk leeft als een monnik. "Op een gegeven moment vonden ze het daar niet leuk meer en toen ben ik bij de Delftse Post gaan informeren of ze interesse hadden. Graag, was het antwoord. Nee joh, ik heb er nooit geld voor gevraagd. Ik vind het veel te leuk om te doen."

Herkenning

Terug in de Tijd vertelt het verhaal van lang vervlogen Delftse tijden. Voornamelijk de periode waarin Henk van der Beek opgroeide, zo vanaf 1929. Bijzonder dat iemand van die leeftijd zo weinig moeite heeft om zich allerlei details te herinneren. Alhoewel? "Ik heb een enorm archief met boeken, kranten en andere zaken over Delft", verklapt Henk. "Het is echt niet zo dat ik alles in mijn hoofd heb zitten wat ik schrijf. Maar wel veel. En ik ben van plan met Terug in de Tijd door te gaan totdat ik mijn eigen naam niet meer weet!"
Voorlopig mag Delft dus nog genieten van de historische wetenswaardigheden die Henk via de Delftse Post met de lezer deelt. "Ik krijg via de mail en Facebook heel veel leuke reacties, ook van mensen die allang niet meer in Delft wonen, maar in die verhaaltjes dingen herkennen van vroeger. Dat is toch fantastisch!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden