De 14-jarige Jackie van den Bosch is bij het sparren in haar element. Kent u ook een bijzondere sporter? Tip hem/haar voor deze rubriek via redactie.dp@persgroep.nl. Foto: René van Steen
De 14-jarige Jackie van den Bosch is bij het sparren in haar element. Kent u ook een bijzondere sporter? Tip hem/haar voor deze rubriek via redactie.dp@persgroep.nl. Foto: René van Steen
Sporter van de week

Sporter van de week: Talent Jackie traint 12 uur per week

DELFGAUW - In december haalde ze haar zwarte band voor Taekwando en vorige week hoorde Jackie van den Bosch (14) uit Delfgauw het fantastische nieuws dat ze mee mag naar de EK in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. "Ik was heel erg blij, hier heb ik echt naartoe gewerkt!"

Door Annemarie de Vries

Dat de leerlinge van het Stanislascollege in Pijnacker met Taekwando begon was puur toeval. Jackie: "Op de basisschool hadden we een keer allemaal sportworkshops en ik werd ingedeeld bij Taekwando." De workshop werd gegeven door Euclides Brito de Carvalho, eigenaar van Team Carvalho Sports. Jackie: "Ik vond het erg leuk en Euclides zei toen al gelijk dat ik talent had en vroeg of ik bij hem kwam trainen." Na vier jaar doet ze dat nog steeds. Taekwando kent twee vormen. De tuls, waarbij je laat zien hoe goed je de technieken beheerst. De andere is het sparren, waarbij je echt met elkaar in gevecht gaat. Jackie: "Het sparren is echt mijn ding. Dat doe ik het liefst."

12 uur trainen per week

Sinds december is Jackie in het bezit van de zwarte band, waar ze erg trots op is. Jackie: "Het is niet alleen praktijk maar ook veel theorie, ik moest heel veel Koreaanse woorden leren." Jackie traint maar liefst elke dag, in totaal zo'n 11 à 12 uur per week. Alleen op de zondag is ze nu af en toe vrij. De afgelopen maanden trainde ze op zondag met het Nederlands team mee in Utrecht of Amsterdam. Dat was hard werken, maar gelukkig was daar vorige week de verlossende email dat ze geselecteerd was. Op 18 april vertrekt Jackie naar Sofia. Jackie: "Ik heb gelijk de brief laten zien op school om vrij te vragen en daar waren ze erg blij voor me." De dagen van Jackie, die in 3 havo zit, zijn goed gevuld. Eerst school, dan trainen, dan huiswerk. "Maar ik weet waar ik het voor doe", zegt de jonge sportvrouw.

Meer buitenlandervaring

Bulgarije is niet Jackie's eerste buitenlandervaring; ze is al naar Duitsland, België en Italië geweest en ze heeft in november 2015 de Open Ierse kampioenschappen gewonnen. Hoe lang ze in Bulgarije blijft hangt af van het verloop van de wedstrijd. In ieder geval gaan haar beide ouders ook mee om haar aan te moedigen. Jackie heeft erin ieder geval zin in: "We zijn met ongeveer 25 man van verschillende leeftijden en gewichtscategorieën en we gaan ook bij elkaars wedstrijden kijken, en zij hebben ook weer familie mee, dus er is altijd veel publiek. En mijn eigen trainer, Euclides, is er gelukkig ook bij."

Taekwando is een zelfverdedingssport die in de jaren zestig vanuit Korea in Nederland geïntroduceerd werd. Naast het gebruik van hand en voet in het gevecht gaat het ook om het ontwikkelen van zelfdiscipline en zelfvertrouwen. Sinds 2000 is het een Olympische sport.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden