Foto: GUUS SCHOONEWILLE

'Dit heeft veel impact'

'Ik heb eigenlijk geen tijd om te denken over zelf ziek worden'

Door: Annemarie de Vries

Sinds vorige week is er veel veranderd in Nederland als gevolg van het COVID-19 virus. Scholen, opvang, theaters, horeca en sportclubs zijn dicht en veel mensen werken thuis. De Delftse Post sprak dinsdagochtend met burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft.

 Hoe gaat het met u? Hoe zien uw dagen er nu uit?  

"Met mij gaat het goed. Het is op dit moment heel druk vanwege het Coronavirus en eigenlijk heb ik geen tijd om na te denken over zelf ziek worden. Overdag heb ik veel overleg met mijn collega-burgemeesters, politie en GGD in de regio over de invoering van de maatregelen. En ook binnen de gemeente is er continu afstemming daarover, grotendeels telefonisch en via de app. De samenwerking binnen de gemeentelijke organisatie en binnen het college met de wethouders is op dit moment heel intensief en goed. Iedereen is heel betrokken. Wat de stad nu meemaakt heeft veel impact op mensen, dat laat mij niet los. De gevolgen voor de ondernemers, de oudere kwetsbare mensen die alleen thuis zitten, de zorg over dat we met elkaar scherp moeten blijven de komende tijd; ik sta ermee op en ga ermee naar bed."

Wat is het verschil tussen veiligheidsregio en gemeente? Hoe zijn de taken verdeeld tussen gemeente en regio mbt de coronacrisis?

"De burgemeester is verantwoordelijk voor een goede aanpak bij een (dreiging van een) ramp of crisis in de gemeente. Bij een incident of crisis trekken brandweer, geneeskundige hulpverlening (waaronder de GGD), politie en gemeenten samen op. Samen doen we er alles aan om zo snel mogelijk terug te keren naar de dagelijkse, normale situatie. Als een ramp of crisis de gemeentegrens overstijgt, zoals nu, dan is de voorzitter van de veiligheidsregio verantwoordelijk. Bij ons is dat de burgemeester van Den Haag. Hij heeft de bevoegdheid besluiten te nemen over bijvoorbeeld het instellen van een noodverordening (dat is inmiddels gebeurd), waarmee wij in de gemeenten de maatregelen kunnen handhaven. Hij neemt zijn besluiten wel in goed overleg met zijn collega’s in de regio. Daarom ben ik in deze dagen regelmatig in Den Haag. Het is bij de uitwerking natuurlijk soms even zoeken hoe we dat het beste kunnen doen, maar we blijven bij de uitvoering van maatregelen binnen de kaders van het Rijk."

Hoe is de plotselinge sluiting van de horeca verlopen?

"De sluiting is zonder problemen verlopen. Daar wil ik onze horeca mee complimenteren, want de maatregel en het tempo van invoering overvielen ons allemaal. Inmiddels is overigens duidelijk geworden dat afhalen en bezorgen van eten toegestaan is."

Wat gebeurt er nu achter de schermen? Bijvoorbeeld in opvang van kinderen van hulpverleners. Wat gebeurt er nu in het ziekenhuis? Is de burgemeester/veiligheidsregio daar ook bij betrokken?

"Tot op heden is de lijn dat scholen en opvang open blijven voor gezonde kinderen van ouders die werkzaam zijn in cruciale beroepsgroepen. Weliswaar vindt er afstemming plaats met de Veiligheidsregio Haaglanden. Maar vooralsnog zijn er geen signalen dat dit in Delft anders geregeld gaat worden.

Begin deze week heb ik gesproken met Carina Hilders, de directeur van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers daar staan klaar om zo nodig een groter aantal patiënten op te kunnen vangen. We boffen enorm met zo’n goed ziekenhuis in onze eigen stad.

Het is nu verstandiger om opa en oma en zieken niet te bezoeken. U bent altijd voor de verbinding en omzien naar elkaar. Dit moet u veel verdriet doen? Nu hebben kinderen en kleinkinderen een keer zeeën van tijd, kunnen ze niet op bezoek. Hebt u ideeën of adviezen daarin?

"Ja, dat is echt verdrietig en houdt mij heel erg bezig. Afgelopen week was ik nog in het wijkcentrum Hofstede in Tanthof. Daar zag ik hoe blij mensen zijn dat ze elkaar kunnen ontmoeten. Je wilt niet dat mensen eenzaam thuis zitten en niemand zien of spreken. Ik roep echt alle Delftenaren op om om te zien naar elkaar. Kijk rond in je eigen straat of buurt, gooi even een kaartje in de bus bij je oude buurvrouw of buurman, vraag of je even een boodschapje kunt doen of iets anders. Spreek af dat je iemand een paar keer per week even belt, zodat iemand z’n verhaal kwijt kan. Als familieleden, directe buren en vrienden kunnen we veel betekenen voor de mensen die noodgedwongen thuis zitten."

Zijn er goeie kanten aan deze crisis?

"Nu is er toch allereerst de grote zorg over de impact op onze ondernemers, de horeca, de middenstand, een aantal van hen krijgt het heel zwaar. Maar ook de kerken, moskeeën, verenigingen, verbanden die vaak veel betekenen voor mensen en nu grotendeels stil zijn komen te liggen. En de scholen die nu grotendeels dicht zijn. Wat gaan al die jongeren doen nu ze niet in de schoolbanken zitten? Hoe zorgen we dat de examens en toetsen plaats kunnen vinden? Evenementen waaraan met liefde en veel inzet gewerkt was worden afgeblazen, dat doet pijn. Er is heel veel dat op dit moment onze zorg en aandacht vraagt.

Wel zie ik voor ons allemaal de opdracht om waar mogelijk ‘van iets lelijks iets moois te maken’. Er ontstaan in onze stad nu al mooie initiatieven tot saamhorigheid. Zo vinden er op Facebook en Twitter allerlei acties plaats, van TanthofDelft tot #coronahulp, en hebben (oud-)studenten van het Delfts Studenten Corps de website gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl opgezet. Zij roepen studenten op om support te geven aan mensen in de zorg, politie, brandweer, onderwijs. Dat is mooi! Als gemeente zijn we in deze dagen aan het kijken hoe we die saamhorigheid de komende tijd verder kunnen versterken. En wat ik zojuist zei: we kunnen allemaal, dicht bij huis, ons steentje bijdragen. Een klein gebaar van aandacht doet wonderen en als Delft worden we er sterker van!"

Wat doet u persoonlijk om gezond te blijven?

"Vanwege de veertigdagentijd (de periode op weg naar Pasen) was ik al gestopt met alcohol. Daar ga ik mee door. Daarnaast drink veel zelfgemaakte groente/fruit-smoothies en ben ik van plan de komende tijd gezond te koken; dat is voor mij wel een uitdaging."

Tenslotte

"In de stad is het de komende weken op veel plekken stiller dan ooit. Zeker in het centrum voelt het onwerkelijk aan, met de horeca die sinds zondagavond gesloten is. Dat merken wij als Delftenaren, maar zoals ik al aangaf zeker onze ondernemers. Voor een aantal van hen breekt een pittige tijd aan. De regering heeft een belangrijke taak om deze ondernemers zo goed mogelijk door deze zware tijd heen te helpen. Daar komen ook de nodige maatregelen voor, is ons toegezegd. En ook vanuit de gemeente houden we een korte lijn met de brancheorganisaties in Delft en kijken we waar we hen van dienst kunnen zijn.

Van essentieel belang zijn onze mensen in de zorg, de politie, brandweer, onderwijs en andere vitale sectoren. We kunnen in Nederland supertrots zijn dat we zoveel goede professionals hebben die met hart en ziel hun werk doen, juist ook in deze tijd! Ik wens hen alle goeds voor de taak die voor hen ligt. En alle mensen die het Coronavirus hebben of gaan krijgen, wil ik van harte sterkte en beterschap toewensen!

In deze dagen realiseer ik me beter dan ooit hoe prachtig Delft is, met al z’n mensen, de vele initiatieven, het mooie verenigingsleven, de ondernemerszin. Ik ben ervan overtuigd dat we over een poosje weer volop van het bruisende karakter van onze stad zullen kunnen genieten. We delen denk ik allemaal de wens dat het snel weer naar het normale terug mag keren. Het kabinet onder leiding van premier Rutte doet wat het kan. Het is aan ons om óók hier in Delft er alles aan te doen om daar onze bijdrage aan te leveren."

Kijk voor het laatste nieuws mbt de gemeente Delft en corona op www.delft.nl/coronavirus

Meer berichten