Foto: Marcel de Jong

Tijd voor nederigheid

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Tot een paar dagen geleden leek onze welvaart en de immer doorgaande economische groei geheel vanzelfsprekend. De bomen leken eeuwig tot in de hemel te groeien. Dat hadden we toch maar mooi aan onszelf te danken. Vrij, rijk en autonoom. Wat kon ons nou eigenlijk gebeuren?

Wel, een virus. Een met het blote oog niet waarneembare vijand die mensen zieker maakt dan we lange tijd meenden te mogen denken. Ach, Italië, daar houden ze zich toch nooit aan de regels. Logisch dat Corona daar zo huis kon houden. Iran, dat is een dictatuur waar een mensenleven meer of minder van nul en generlei waarde is. En China, tja, daar eten ze van die rare beesten op. Civetkatten, die zet je toch niet op het menu. Maar Nederland? Wij zijn nuchter en hebben alles altijd geheel in de hand. Wie kon ons nou wat maken?

Dus zaten we en masse in restaurants, bivakkeerden we tot diep in de nacht in kroegen en dansten we de komst van de volgende dag tegemoet. We reisden de hele wereld over. Bleven maar eindeloos spullen kopen. De grenzen van onze autonomie waren allang uit zicht verdwenen. Ons kon niets gebeuren. Een griepje, meer kon Corona toch niet zijn? Pas nu weten we hoe kwetsbaar we zijn. Duizenden mensen zijn ziek geworden, tientallen mensen gestorven. De hele horeca dicht, scholen gesloten, sportfaciliteiten op slot, ouderen die we niet meer mogen bezoeken, evenementen afgelast. De economische schade is rampzalig. Hoeveel ondernemers gaan deze tegenslag financieel overleven? Hoeveel ZZP’ers houden nog de broek omhoog? Hoeveel banen gaat dit kosten?

Onze welvaart en grenzeloze autonomie blijken helemaal niet zo vanzelfsprekend. Onze macht over de omgeving en de natuur blijkt fragiel. Een klein virusje, en de boel dondert zowat in elkaar. Calvijn zei ooit dat we onze onmacht moeten erkennen om werkelijk nederig te kunnen zijn. Misschien is dat punt nu wel aangebroken. Volledige controle en macht over ons leven en onze omgeving zijn een illusie. We zijn mensen. Eigenlijk heel erg kwetsbaar.

Meer berichten