Burgemeester Aptroot noemt Coronacrisis een heftige tijd. Foto: PR
Burgemeester Aptroot noemt Coronacrisis een heftige tijd. Foto: PR (Foto: )

Aptroot: "Coronacrisis is erg heftig"

Volgens Aptroot valt Corona besmetting niet mee

Door: Hélène Ouwerkerk

"De maatregelen tegen Corona worden in de regio Haaglanden beheerst opgevolgd", dat zegt Charlie Aptroot, voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden. "Dit is een hele heftige tijd. Niet alleen voor ouderen die zorgen hebben en in een geïsoleerde situatie belanden maar ook voor ondernemers."

Regio - De negen burgemeesters in Haaglanden hebben nauw contact met elkaar. "We voeren het rijksbeleid uit en volgen de kaders die door het Rijk zijn gesteld", aldus Aptroot. "Het valt natuurlijk niet mee maar iedereen is er van doordrongen dat je jezelf nu even in quarantaine moet plaatsen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Zo niet, dan zullen we dat streng handhaven."

Wel maakt hij zich zorgen over ondernemers en werknemers die ATV krijgen, ZZP-ers en flexwerkers. "Ik pleit ervoor dat deze mensen gauw worden geholpen. In eerste instantie is dat een taak van het Rijk maar gemeenten gaan er flexibel mee om door bijvoorbeeld een ondernemer die even de onroerendzaakbelasting niet kan betalen wat speling te geven", zegt hij.

Hoewel de meesten de regels opvolgen zijn er ook die ze aan hun laars lappen. Hier werd Aptroot zaterdagavond mee geconfronteerd toen een horeca-ondernemer (uit welke gemeente wordt niet bekend gemaakt) een groot feest hield. "De ondernemer werd tegen een boete van 10.000 euro gesommeerd om het feest te beëindigen. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd hem een boete van 50.000 euro in het vooruitzicht gesteld. Toen werd het feest snel gestopt", aldus Aptroot. Volgens hem is dat echter een incident. Voor Aptroot was het wel even schrikken toen de minister om half zes bekend maakte dat om zes uur de horeca hun deuren moesten sluiten. "We zijn daar zondag flexibel mee omgegaan. Als de schnitzel al in de pan of op het bord lag, dan mochten de restaurants dit netjes afhandelen met hun gasten."

Op dit moment zijn een beperkt aantal mensen in de regio Haaglanden officieel besmet. Aptroot waarschuwt ervoor om niet te denken dat het wel meevalt want dat is volgens hem niet het geval. "Er is een gebrek aan testen dus niet iedereen die verkouden is of gaat hoesten wordt getest. Testen gebeurt alleen nog bij risicogroepen. Het aantal mensen met Corona is dus hoger dan de aantallen die worden genoemd", aldus Aptroot.

Volgens Aptroot is er geen lock down. "Winkels voor levensmiddelen zijn open, het huisvuil wordt opgehaald en ook bij het stadhuis kan men terecht voor rijbewijs of paspoort. Maar dit is wel heftig." Afstand bewaren is wel belangrijk. "In grote supermarkten mogen 100 mensen aanwezig zijn. We hebben maandagavond beraad over hoe we omgaan met winkels en warenmarkten", legt hij uit. "Huwelijken en begrafenissen mogen met maximaal 100 mensen doorgaan. Toch zien we dat mensen er nu voor kiezen om een uitvaart bijvoorbeeld in kleine kring te doen en later, als de crisis voorbij is, een herdenking te houden. Heel verstandig."

Meer berichten