De blije kinderen met kok Ferdi (foto: Lara van der Veen).
De blije kinderen met kok Ferdi (foto: Lara van der Veen). (Foto: Lara van der Veen)

Delftse topkoks koken bij kinderopvang

"Ze runnen het kinderkookcafé helemaal zelf"

Door: Lara van der Veen

Het was smullen voor kinderen en ouders bij afgelopen woensdag bij het kinderkookcafé van kinderopvang Zon! in Den Hoorn. Tien kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar bereidden een volwaardige drie gangen menu onder begeleiding van souschef Ferdi Klundert van Grand Cafe de Sjees. Naast het koken, gaan ze ook aan de slag met de aankleding, het dekken van de tafels, het maken van de menukaart, de bediening, het schoonmaken. "Ze runnen het kinderkookcafé echt helemaal zelf," vertelt locatiemanager Saskia Bodde.

Den Hoorn - Sinds september 2019 is er bij kinderopvang ZON! in Den Hoorn een kinderkookcafé geopend. Alles wat er bij een restaurant komt kijken mogen de kinderen hier zelf doen. "Dat past ook bij de filosofie van ZON! om kinderen zoveel mogelijk met het echte leven in aanraking te brengen. We geven ze de ruimte om zelfstandig te ontdekken. Daar leren ze echt het meeste van," aldus Bodde.

Kinderkookcafé

Het is de bedoeling dat de familie van de kinderen een paar keer per week kan aanschuiven in het kinderkookcafé om mee te eten. Om daar invulling aan te geven zijn ze een project gestart waarbij koks van Delftse horecagelegenheden op woensdagmiddag komen koken met de kinderen. Kinderen van de tien verschillende locaties van ZON! in Delft en nabije omgeving mogen zich hier om de beurt voor aanmelden. Ze bereiden dan met tien tot twaalf kinderen een volledige maaltijd onder begeleiding van een professionele kok.

Souschef Ferdi Klundert van Grand Café De Sjees trapte woensdag af. Klundert vindt het leuk om samen met kinderen te koken, maar hij heeft ook nog een ander belang: "Ik hoop ze een beetje enthousiast te kunnen maken voor de horeca!" De kinderen hadden er duidelijk veel zin in. In no-time zijn de taken verdeeld en gaan ze in tweetallen aan de slag. Er worden komkommers in slierten gesneden, aardappels geschild, tomaten schoongemaakt, sla in stukjes gebroken, beslag gemaakt. Het loopt allemaal op rolletjes. Op het menu staan gevulde wraps met groentes, vegetarische shoarma, flensjes met vanille-ijs en gesmolten chocola toe.

Ouders, broertjes en zusjes

's Avonds waren de ouders, broertjes en zusjes uitgenodigd om al dat lekkers samen te komen opeten in het kinderkookcafé. Ze werden enthousiast ontvangen in het café, waar de tafels al mooi gedekt waren. Tussen het rondbrengen van drankjes, het uitserveren van het eten en het afruimen van de lege borden door lukte het de kinderen maar nét om zelf ook van hun eigen kookkunsten te genieten.

Horeca enthousiast

De horeca in Delft reageert erg positief en is enthousiast om bij te dragen aan dit bijzondere project. Voor de volgende edities zullen koks van onder andere Eet- & Proeflokaal de Kurk, broodjeshuis Vaderloos en café Kobus Kuch met de kinderen aan de slag gaan. Nu maar hopen dat dit in niet te lang op zich laat wachten.

Meer berichten