Anke Remijn (Investeren in Leren), Martijn Kirsten (Het Talentenhuis Delft) en Ellen de Looff (School's Cool) bieden huiswerkbegeleiding aan kinderen van ouders met weinig geld.
Anke Remijn (Investeren in Leren), Martijn Kirsten (Het Talentenhuis Delft) en Ellen de Looff (School's Cool) bieden huiswerkbegeleiding aan kinderen van ouders met weinig geld. (Foto: Marcel de Jong)

Betaalbare huiswerkbegeleiding

Eén op de drie kinderen ervaart stress bij huiswerk

Door: Marcel de Jong

Het Talentenhuis Delft en School’s cool geven huiswerkbegeleiding. “Ook voor kinderen van wie de ouders het minder breed hebben”, benadrukt Martijn Kirsten, oprichter van het Talentenhuis Delft. “Ieder kind moet de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen.”

Delft - Eén op de drie kinderen ervaart stress tijdens het maken van huiswerk, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Het heeft geleid tot een enorme groei van het aantal instellingen dat huiswerkbegeleiding geeft. Vaak vragen ze daar een behoorlijke vergoeding voor. Martijn Kirsten is daar kritisch over. “Het versterkt de tweedeling in de samenleving. Rijke ouders kunnen dat bedrag probleemloos betalen. Maar voor ouders die financieel minder bedeeld zijn is zo’n groot bedrag niet op te brengen. Hun kinderen krijgen daardoor minder kansen om hun talenten optimaal te ontwikkelen.”

Betaalbare begeleiding

Dat is de reden geweest dat hij Het Talentenhuis Delft heeft opgericht. “Het Talentenhuis biedt huiswerkbegeleiding aan leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van de middelbare school. We staan open voor alle kinderen, rijk en arm. Ouders die het kunnen missen, betalen bij ons tien euro per dagdeel. Wie dat niet kan opbrengen, hoeft maar één euro vijftig per dagdeel te betalen.”

Gratis mentor

Talentenhuis Delft geeft maandag tot en met donderdag huiswerkbegeleiding in het Science Center en op dinsdag en woensdag in basisschool De Horizon in Poptahof. “We leren kinderen om hun huiswerk effectief en efficiënt te maken. We werken met kleine groepen zodat we ieder kind voldoende aandacht kunnen geven.” De twintig begeleiders zijn allemaal vrijwilligers", vertelt Kirsten. “Hun achtergrond is heel divers, maar ze hebben hetzelfde doel: kinderen laten bloeien. Er gaat op dit moment veel te veel talent bij de kinderen verloren.”

Individuele begeleiding

Ook School’s cool begeleidt kinderen van groep acht van de basisschool en middelbare scholieren. Coördinator Ellen de Looff: “Dat doen we gratis. Ouders die geen betaalbaar alternatief hebben, kunnen bij ons een mentor krijgen." De zestig begeleiders gaan naar het huis van de kinderen toe. De Looff: "Ieder kind krijgt een eigen mentor. Die ondersteunt het kind bij het verbeteren van zijn studievaardigheden, zijn persoonlijke ontwikkeling en het maken van huiswerk.”

Het Talentenhuis en School’s cool werken samen met het bureau Investeren in Leren van Ankie Remijn. Zij adviseert mentoren en ouders hoe ze kinderen beter kunnen begeleiden bij het maken van huiswerk. Ook heeft ze het boek ‘Meer leren in minder tijd’ geschreven. “Hierin beschrijf ik de laatste inzichten over het puberbrein en geef ik ouders tips hoe ze het leerproces van hun kind het beste kunnen ondersteunen. Een duur huiswerkbureau hebben ze dan niet meer nodig.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten