Harde werken Graziella Idili beloond
Harde werken Graziella Idili beloond (Foto: Jos Klijn)

6e dan voor Delftse Graziella Idili

' Dat ik deze mijlpaal heb bereikt maakt me trots.'

Door: Dave Grondel

De Delftse Graziella Idili is sinds zaterdag 14 maart met de door haar glansrijke behaalde 6e dan, de hoogst gegradueerde vrouw van de International Taekwon-do Federation Nederland(ITF-Nederland). Een primeur voor ITF-Nederland. Geen enkele vrouw heeft dit tot nu toe gepresteerd. Het examen werd afgenomen door Grandmaster James Tjin-A-Ton, een begrip in de Taekwon-Do wereld. 

Delft - “Het was bijzonder om het examen af te leggen bij de Grandmaster. Met zijn negende dan heeft hij de hoogst mogelijke graduatie en dat dwingt enorm veel respect af. Het behalen van de 6e dan is voor mij de opmars naar het vergaren van nog meer kennis op Taekwondo gebied. Ook na 26 jaar Taekwon-Do kun je je nog steeds verder bekwamen en uitgedaagd worden in deze verdedigingssport", aldus de 31-jarige eigenaar en hoofdleraar van Taekwon-Do Academy Graziella Idili. Zij is zelf als 5-jarige bij Jan Koster in Delft begonnen. Als een van de pioniers van Taekwon-Do in Nederland was hij altijd haar grote voorbeeld. Dat zij hem nu qua dan graad voorbij streeft, hij is 5e dan, voelt vreemd en eervol. Graziella Idili: “Ik had vroeger nooit gedacht dat ik dit kon bereiken. Dat ik nu, als eerste leerling van Jan Koster en als eerste vrouw, deze mijlpaal heb bereikt maakt me trots. Het is een kroon op tweeëneenhalf decennia onafgebroken hard werken om mezelf te blijven verbeteren.”

Inspiratie voor meisjes 

Als hoogst gegradueerde vrouw hoopt Graziella Idili meisjes en vrouwen te inspireren. “Ik hoop dat alle vrouwen binnen en buiten Taekwon-Do geloven in zichzelf, in hun krachten en dat ze ambitieus durven te zijn. Durf te dromen, want alles is mogelijk als je gelooft in jezelf en bereid bent om hard te werken.” Graziella Idili geeft les in haar eigen Taekwon-Do Academy in Delft. Zij is er van overtuigd dat Taekwon-Do voor iedereen is. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen. Daarom bied ik ook lessen aan voor verschillende doelgroepen. De trainingen zijn ingedeeld op leeftijd en niveau. Speciale groepen zijn de Ladies Only en 30-up, voor volwassenen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met Taekwon-Do”, legt ze uit.

Haar fanatisme maakt dat zij als trainer ook tot het uiterste gaat om het beste uit haar pupillen te halen. Zo schreef zij vorig jaar samen met de pas 18-jarige Chris van de Veerdonk geschiedenis met het winnen Europese titel ITF Taekwon-Do op het onderdeel Tul. “Hij is de eerste man in de geschiedenis van onze bond die dit heeft gepresteerd”, zegt de meervoudig wereldkampioen die overdag Nederlandse les geeft op een middelbare school in Den Haag.

Eigenlijk zou zij in april met vier van haar pupillen deelnemen aan het EK. “Alleen gaat dit evenement nu niet door. Het Coronavirus heeft spijtig genoeg roet in het eten gegooid. Nu moeten ook wij afwachten."

Meer berichten