Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Waardeer vitale beroepen

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Waarlijk, nou blijkt dat niet de aandeelhouders van de multinationals een vitaal beroep hebben. Dat had ik de afgelopen jaren toch echt gedacht. Het waren immers de mensen die voortdurend in de watten gelegd werden. Niet omdat ze enige inspanning van waarde verrichten, maar omdat hun geld van waarde is. Dus kregen ze alle vrijheid om hun persoonlijke inkomsten tot grote hoogte te laten stijgen. En ook de consultants blijken geen vitaal beroep te hebben, daar heb ik me dus eveneens in vergist, in die mensen die jaarlijks heel veel geld opstrijken bij clubs zoals McKinsey. Kent u trouwens het artikel ‘How McKinsey destroyed the middle class?’ Wel, dan zou ik u adviseren dat eens goed te lezen. Dan krijgt u een beetje een idee van het moreel kompas van hun medewerkers en hoe zij kijken naar het wel en wee van het gewone volk.

Maar ik zat dus fout. Het zijn de medewerkers in de zorg die een vitaal beroep hebben, de leraren, de schoonmakers, logistieke medewerkers, zelfs journalisten. Zij houden deze samenleving draaiende, niet die consultants, niet de aandeelhouders, niet de CEO’s van multinationals die zich straffeloos kunnen onttrekken aan het betalen van belastingen. Daarom oogsten ze terecht veel lof. Ook ik heb geapplaudisseerd voor het werk van het zorgpersoneel – en voor mijn vrouw, die samen met haar collega's iedere dag vol compassie klaarstaat voor patiënten in ziekenhuis.

Het is mooi dat de regering eindelijk inziet wat het belang is van die leraren, doktersassistenten, verpleegkundigen, artsen, magazijnmedewerkers, journalisten. Maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als Corona voorbij is. Zijn het dan weer de aandeelhouders, CEO’s van multinationals, “middenklasse vernietigende” consultants die alle ruimte krijgen? En moeten de leraren, verpleegsters, doktersassistenten, artsen en logistieke krachten het dan weer met de kruimels doen en met die veel te hoge werkdruk? Het geheugen van politici is vaak kort, vrees ik. Maar hopelijk heeft Corona hen toch wakker geschud. Vitale beroepen verdienen meer dan applaus.

Meer berichten