Vrijwilligers Rob Boers en Gé Kleijweg van het Buurtkippenhok in het Hof van Delftpark (Foto: Annemarie Oorthuizen)
Vrijwilligers Rob Boers en Gé Kleijweg van het Buurtkippenhok in het Hof van Delftpark (Foto: Annemarie Oorthuizen) (Foto: Annemarie Oorthuizen)

Sociale buurtfunctie buurtkippenhok

Run op eieren door corona

Door: Annemarie Oorthuizen

In het Hof van Delftpark staat het Buurtkippenhok van Firma van Buiten. "De kippen leggen nu een kleine 1000 eieren per week. Normaal hielden we hier een deel van over dat weer in de cateringopdrachten van de Firma werden gebruikt. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus is er echt een soort run op de eieren", vertelt vrijwilliger Gé Kleijweg.

Delft - "De verkoop loopt nu echt als een tierelier", vertelt Kleijweg. "De eieren gaan bij wijze van spreken nog warm de doosjes in en bijvoorbeeld bij het kastje op de hoek Druivenmuur - Glaskloksingel worden nu zelfs 35 tot 40 doosjes per week verkocht. Dit is opvallend want het kastje hangt niet langs een doorgaande route, maar op een doodlopende locatie waar je niet bij toeval langs komt".

Geen verkoop aan het hek

Met de verkoop aan het hek van het buurtkippenhok zelf zijn ze echter gestopt uit veiligheidsoverwegingen. "We laten geen mensen meer toe in het hok om te komen rapen of eitjes te kopen", zegt Kleijweg. "Gelukkig hebben veel klanten daar begrip voor." Ook worden de vrijwilligers van het kippenhok niet meer geholpen door de deelnemers van Firma van Buiten. Normaal komen zij op dinsdag, donderdag en vrijdag helpen. Hun hulp is nu echter stop gezet vanwege het coronavirus. "De vrijwilligers moeten hierdoor hun dienst nu opeens alleen doen, en dat is behoorlijk druk".

"De kippen lopen verder geen gevaar. Die zijn niet vatbaar voor het virus, zoals met de vogelgriep", aldus Kleijweg. "Als vrijwilligers zorgen we ervoor dat de zorg voor de kippen gewoon door gaat. We werken nu ook extra zorgvuldig, want ook wij hebben te maken met extra hygiëne maatregelen".

Sociale buurtfunctie

Op de vraag hoe mensen het Buurtkippenhok kunnen helpen in deze periode antwoord Kleijweg: "Ik hoop dat mensen, als straks het coronavirus weer voorbij is, nog steeds hun buurteitjes blijven kopen. Dat ze zich realiseren hoe het leuk is om een buurtkippenhok in de buurt te hebben. Je merkt namelijk, nu er veel weg valt, dat de sociale functie van het Buurtkippenhok weer extra wordt bevestigd."

Kleijweg hoopt daarnaast dat het coronavirus een omslag brengt bij mensen: "Het klinkt gek in deze tijd, en ik besef me dat veel mensen ziek zijn of in financiële nood komen, maar ik hoop dat deze crisis ons ook anders laat kijken naar een heleboel dingen. Ik zie dat mensen minder rennen en vliegen en hierdoor soms bij toeval het Buurtkippenhok ontdekken. De gekochte eitjes worden vervolgens gebruikt om samen pannenkoeken en cake te bakken thuis. De extra tijd die je zo als gezin met elkaar hebt is van grote waarde"

Verkooppunten:  

De verkoop van de eieren verloopt via zogenaamde kastjes die op verschillende plekken zijn opgehangen in de stad. Delft: Rivierpad 1, Landschapstraat 13, Henri Dunantland 99, Druivenmuur en Molen de Roos. Den Hoorn: Boomkwekerij 39 en Lookwatering 21.

Meer berichten