Jeroen Janissen op weg naar brons op de 10 kilometer. Foto: Bob Kerkhofs
Jeroen Janissen op weg naar brons op de 10 kilometer. Foto: Bob Kerkhofs (Foto: Bob Kerkhofs )

Jeroen Janissen sluit af in stijl

Sporter van de Week

Dave Grondel

Vlak voordat vorige week vanwege het Coronavirus een dikke streep ging door alle sportevenementen behaalde Jeroen Janissen (22) zijn beste prestatie van het voorbije schaatsseizoen. De Luchtvaart&Ruimtevaarttechniek student won tijdens de FISU World University Speed Skating Championship 2020 een bronzen medaille op zowel de 5.000 als de 10.000 meter.

Delft - Eigenlijk zou TU Student Jeroen Janissen deze dagen samen met zijn vader een rondreis maken door Nepal. Het Coronavirus maakte dat de vakantie op het laatste moment moest worden geannuleerd. “Erg spijtig natuurlijk maar alles is deze dagen natuurlijk wel relatief. Het voornaamste is dat dit vreselijke virus zo snel mogelijk uit ons leven verdwijnt en dat de mensen gezond blijven”, zegt hij telefonisch vanuit het ouderlijk huis in Haarlem. Daar zit hij nu met zijn neus in de studieboeken. “Normaal gesproken staan er op 6 april tentamens gepland. Nog drie vakken en dan heb ik mijn bachelor binnen. Tja, door het Coronavirus is het inderdaad maar afwachten of die tentamens doorgaan maar ik wil in elk geval goed voorbereid zijn.”

In Haarlem kijkt Janissen deze dagen met veel voldoening terug op de glorieuze afsluiting van het schaatsseizoen vorige week op de (open) Jaap Edenbaan in Amsterdam. “Een bronzen medaille op zowel de 5.000 meter als de 10.000 meter. Het spreekt voor zich dat ik daar superblij mee ben. Ik richtte mij vooraf vooral op de 5.000 meter. Daar lagen mijn kansen. Die medaille op de 10.000 meter was een welkome verrassing”, lacht hij. Gelukkig voor hem werden beide afstanden verreden twee dagen voor het besluit om alle sportevenementen omwille van het Coronavirus te cancelen. “Het toernooi werd, geheel terecht, op donderdag plots beëindigd.”

Beenbreuk

Het schaatsseizoen begon overigens met een enorme tegenslag. Tijdens een sprongoefening brak hij in augustus zijn been. "In december stond ik voor het eerst weer op het ijs, daarna ging het voorspoedig. In januari heb ik de eerste wedstrijd gereden en met mijn Or- Quest Bouw en Techniek marathonploeg heb ik aan alle wedstrijden op de Weissensee meegedaan. Dat ging dusdanig goed dat ik met heel veel vertrouwen aan de studenten Olympiade kon beginnen. Dat dit dan met twee medailles wordt afgesloten is de beloning voor het harde werken. Niet alleen van mij maar zeker ook van de andere mensen die mij hebben geholpen.” Voorlopig is zijn blik gericht op het afstuderen maar wanneer hij deze zomer aan de voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen begint dan is zijn blik weer gericht op de marathonwedstrijden en de lange afstandwedstrijden. Zijn ultieme doel zijn de Olympische Winterspelen in Beijing (2022). “Daar is mijn vizier de komende jaren voornamelijk op gericht.” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden