Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Koop bij lokaal bedrijf

Bespiegelingen - Marcel de Jong

De straten worden steeds leger. Mensen zijn verworden tot een vluchteling in het eigen huis. Alleen voor het hoogstnoodzakelijke wagen zij zich nog in de buitenlucht. Een terras bezoeken is niet meer mogelijk, evenementen zijn afgelast, de scholen zijn dicht, winkels worden gemeden. Een kleed van stilte is over de samenleving gedrapeerd. Alles lijkt stil te staan. En dat is ook een ramp voor ondernemers. Ze missen hun klanten, hebben geen omzet, missen hun dagelijkse inkomsten. En ondertussen gaan de vaste lasten maar door. Het is de vraag hoe lang ze het nog volhouden. Twee weken is al een hele tijd, laat staan een maand – nog langer is niet eens voor te stellen. Hun ondergang betekent niet alleen veel persoonlijk leed voor de ondernemers. Het betekent ook de ondergang van weer andere bedrijven, een enorme werkloosheid, financiële problemen voor grote groepen mensen.

Het is goed dat de landelijke overheid de ondernemers steunt met allerlei noodmaatregelen. Ze lossen de problemen niet op, maar geven ondernemers wellicht net genoeg lucht om op adem te komen. Het is ook fijn dat zzp’ers bij de gemeente een uitkering kunnen aanvragen die de restanten van hun inkomen tijdelijk aanvult tot bijstandsniveau. Goed ook dat de gemeente ondernemers de kans geeft uitstel aan te vragen voor het betalen van gemeentelijke belastingen.

Maar ook als burgers kunnen we onze ondernemers en zzp’ers steunen. Ik roep iedereen op om alle inkopen te doen bij lokale bedrijven. Stop met het bestellen van producten bij die grote online platforms. Boeken kun je ook bij de boekhandels in de stad bestellen. De restaurants waar je tot een paar weken geleden heen kon gaan, bezorgen hun maaltijden nu. En heb je speelgoed, klusmateriaal, kleding, kaas, vlees of bloemen nodig? Bestel het dan telefonisch bij een lokaal bedrijf. Je hoeft jouw aankopen dan alleen nog op te halen. En gun opdrachten aan de zzp’ers in deze stad. Ook zij zien hun inkomsten tot soms negentig procent opdrogen. We hebben elkaar nodig om voldoende sterk uit deze crisis te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden