Margriet van Vliet geeft nu online lessen (foto: Shanta van Vliet)
Margriet van Vliet geeft nu online lessen (foto: Shanta van Vliet) (Foto: Shanta van Vliet)

'Ik ben een echte quarantainetijger'

"Praat eens met een ouwe knar"

Door: Gitta Fleuren

Dat onze omgeving radicaal is veranderd is nog zachtjes uitgedrukt. Maar in een korte tijd is een enorm aanpassingsvermogen te bewonderen. "Het zijn niet de sterksten of slimsten die overleven, maar diegenen die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving." Dit schreef Charles Darwin, grondlegger van de evolutietheorie in 1858. Een groot deel van Delft blijkt heel creatief in het te hulp schieten en vinden van oplossingen. Wij spraken een aantal van hen.

Delft - Al op 14 maart begonnen 4 studenten uit Delft en Amsterdam het initiatief: gewoon mensen die mensen willen helpen. Het is een overzichtelijk platform. De initiatiefnemers leggen uit: "Hulp vragen of aanbieden op de website www.gewoonmensen.nl is heel eenvoudig. Geef aan of je wil helpen of hulp kunt gebruiken en achter de schermen worden vraag en aanbod op basis van verzoek en regio met elkaar gematched."

Thuistheater

Het Rietveld theater maakt zich sterk voor artiesten die nu zonder publiek en inkomsten zitten en zocht een oplossing: thuistheater. Artiesten treden op via een livestream. Het publiek kan een kaartje kopen om de voorstelling op youtube bij te wonen. Na afloop is er de mogelijkheid om erover te chatten met de artiest en het medepubliek. Zie ook: www.rietveldtheater.nl

Margriet van Vliet is docent Frans in het speciaal voortgezet onderwijs. "Na het sluiten van de scholen zijn ook wij online lessen gaan geven. Ik ben boven de 50 en digitaal niet superbedreven maar toch heb ik in in twee dagen mijn hele lespraktijk omgegooid. En ik heb bewondering voor de leerlingen: ze volgen het prima. Na twee weken is iedereen al gewend.

Relativeren

"Ik ben een echte quarantainetijger" zegt mijnheer Koot. Hij is 82 en woont in een verzorgingshuis. Zijn boodschappen worden elke week in de hal gezet. Verder mag hij geen bezoek ontvangen. Hij vindt zichzelf absoluut niet zielig."Mijn tip is: blijf relativeren. Leed is niet te vergelijken en elke tijd heeft zijn eigen problemen, maar als je deze crisis in een ander perspectief wilt zien: praat dan eens met een ouwe knar. In de oorlog hadden mijn ouders onderduikers. Joodse mensen en mannen die niet in de Arbeitseinzts wilden. Als we wisten dat er razzia's kwamen zaten ze in de kruipruimte onder de vloer. Je kon er net niet rechtop in zitten, zo laag was het. Soms zaten ze daar weken. Dus dat beetje thuisblijven nu, daar ga ik echt niet over klagen."

Niet weggooien

Bij verandering hoort ook opruimen en mensen zijn massaal aan de grote schoonmaak begonnen. Het goede doelen winkeltje dat ook haar deuren moest sluiten doet een oproep om goede spullen niet weg te gooien maar ze te bewaren tot na de crisis.

Zijn er in uw omgeving ook inspirerende mensen en initiatieven? Laat het ons weten via redactie.dp@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden