Theodor van der Lans (Onafhankelijk Delft) en Aad Meuleman (Stadsbelangen) zijn zeer teleurgesteld over het mislukken van de fusie.
Theodor van der Lans (Onafhankelijk Delft) en Aad Meuleman (Stadsbelangen) zijn zeer teleurgesteld over het mislukken van de fusie. (Foto: )

Fusie stadspartijen is geklapt

"Het werkt niet als mensen 'ja' zeggen maar 'nee' doen."

Marcel de Jong

De fusie van Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen Delft tot een nieuwe stadspartij is mislukt. Een samenwerking krijg je niet voor elkaar met mensen die ‘ja’ zeggen maar ‘nee’ doen”, aldus Aad Meuleman, kwartiermaker namens Stadsbelangen Delft.

Delft - Op 21 januari leek er geen vuiltje aan de lucht voor de fusie. Na anderhalf jaar zorgvuldig onderhandelen gingen de leden van Stadsbelangen Delft en alle bestuursleden en fractieleden van Onafhankelijk Delft unaniem akkoord met het samengaan van beide stadspartijen. Op basis van dit akkoord stelden Theodor van der Lans (Onafhankelijk Delft) en Aad Meuleman (Stadsbelangen), de kwartiermakers van de nieuw te vormen stadspartij, een ‘noodzakelijke en niet vrijblijvende’ intentieverklaring op.

Uitstel of afwijzing?

Het gehele bestuur en de voltallige fractie van Stadsbelangen Delft onderschreven de intentieverklaring. Bij Onafhankelijk Delft vroeg Jolanda Gaal echter om uitstel. “Mijn kinderen hebben Corona, mijn zoon ligt ernstig ziek op de IC en ook ik was ziek. Bovendien had ik vragen over de naam van de nieuwe partij, het standpunt over de islam, de vergoeding die Van der Lans vanuit het fractiebudget kreeg en de toekomst van die twee dwarsdenkers in onze fractie, Jan Peter de Wit en Sylvia Grobben.”

De kwartiermakers spreken echter van een afwijzing van de intentieverklaring. Volgens van der Lans waren Jolanda Gaal en haar partijgenoten Liedewei Timmermans en Carla van Tricht bang om een verkiesbare plek op de kandidatenlijst van de nieuwe stadspartij mis te lopen. “Het is te triviaal voor woorden. In januari waren zij alle drie voor de fusie. Maar toen kwam de angst. Jolanda Gaal was benauwd dat zij na de fusie niet meer in de raad terecht zou komen en haar raadsvergoeding kwijt zou raken. Angst leidt haar daden. Met die vrouw wil ik niets meer te maken hebben.”

Ook fractievoorzitter Martin Stoelinga is “Heel erg teleurgesteld” in de houding van Jolanda Gaal, Timmermans en Van Tricht. “Het is gewoon oneerlijk hoe zij handelen. Ze hebben op 21 januari gewoon ingestemd met de fusie. Het is een dolk in mijn rug.”

Perplex op kritiek

Jolanda van Gaal is “perplex” over de kritiek die zij krijgt. “Ik heb nooit geweigerd om die intentieverklaring te tekenen. Timmermans, Van Tricht en ik hadden alleen een paar vragen. Vragen, die mag je bij zoiets belangrijks toch wel gewoon stellen? We leven toch niet in een dictatuur? Maar blijkbaar dacht meneer Van der Lans daar anders over. Die stuurde Carla van Tricht een gepeperd antwoord terug waarin hij mij ervan beschuldigde dat ik alleen maar uit was op een verkiesbare plek in de raad en het behoud van mijn raadsvergoeding. Dat noem ik een mes in mijn rug steken. Geld doet er voor mij helemaal niet toe. Als mijn winkel goed loopt, hoef ik helemaal niet meer op de lijst van de nieuwe fractie te staan.”

Fusie doorzetten

Voor Stoelinga is het fusieproces niet definitief gestrand. “Ik ga er van alles aan doen om de vorming van een nieuwe stadspartij toch voor elkaar te krijgen.” Als het moet zonder de drie tegenstemmers. “Die zoeken het dan maar uit.” Ook Jolanda Gaal hoop nog steeds dat de fusie uiteindelijk toch doorgang zal vinden. “Maar dan wel zonder Van der Lans. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in die man met zijn gekrenkte ego. Hij mist de capaciteiten om onafhankelijk kwartiermaker te zijn.” Ook wil ze dat de naam Onafhankelijk Delft behouden blijft. “Die naam leeft in de stad. Het zou zonde zijn om deze zomaar te laten verdwijnen.” In een interne mailwisseling bij Onafhankelijk Delft is de toon overigens scherper: "Geen fusie, maar verder als Onafhankelijk Delft."

Meuleman is teleurgesteld over deze insteek. “In het hele proces werd door niemand voorwaarden vooraf gesteld. En nu opeens komt Jolanda Gaal met deze eis.” Hij heeft inmiddels geen vertrouwen meer in de fusie. “Ik voel me er echt rot onder. Anderhalf jaar stonden alle lichten op groen. Maar opeens gaan mensen dwarsliggen, mensen die al die tijd overal mee akkoord gingen. Als volwassen mensen uiteindelijk onbetrouwbaar blijken te zijn, met hun mond ‘ja’ zeggen, maar als het erop aankomt hun mening honderdtachtig graden draaien en hun eigen belang leidend wordt in plaats van het belang van de stad, dan staat dat een succesvolle samenwerking in de weg".

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten