Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Er is meer dan de zorg

Bespiegelingen - Marcel de Jong

Er klopt iets niet met die lijst van vitale beroepen. Ja, natuurlijk zijn de medewerkers in de zorg belangrijk, en de boeren, de medewerkers van supermarkten, leraren, kinderleidsters, journalisten. Vooral het zorgpersoneel en de leraren worden nu opgehemeld. Die lof is terecht. Ze werken immers keihard in de frontlinie. Het wordt tijd dat ze meer verdienen, hoor je dan ook, dat ze meer status moeten krijgen, meer aandacht. Ze krijgen zelfs massaal applaus van de bevolking.

Hartstikke mooi. Maar die lijst van vitale beroepen doet tegelijkertijd te veel mensen tekort. Ik denk dat als de wereld bestaat uit louter schoolmeesters en verpleegsters we toch tamelijk roemloos ten onder gaan. Want voor de goede orde: die ziekenhuizen waar zoveel artsen en verpleegkundigen dagelijks vechten voor het leven van patiënten zouden er niet zijn zonder metselaars, timmermannen, installatiemonteurs. Ik kan niet naar mijn werk zonder treinmachinisten en de automonteur die mijn kreupele auto toch weer aan de praat weet te krijgen. En we lopen naakt op straat als de kledingverkopers er niet zouden zijn en schoenenverkopers afwezig zijn. En wat hebben we aan alleen maar leraren als we geen elektromonteurs hebben die het stroomnetwerk in orde houden? Wat aan alleen maar verpleegkundigen als het volledige computernetwerk uitvalt?

We schieten een beetje door, kortom. Natuurlijk in tijden van crisis hebben we helden nodig. Dan hebben we het gevoel dat we de macht in handen hebben om het tij te keren. Als mensen houden we er immers niet van om het lot willoos te ondergaan. Dus zijn in tijden van oorlog onze helden de soldaten, in tijden van een virus de artsen en verpleegkundigen. Maar laten we ons beschouwend vermogen niet verliezen. Een paar huizen verder hebben twee aannemers een lekkend dak gerepareerd. Toch fijn in een woning waar net een jongetje geboren is. We moeten niet alleen klappen voor de zorgmensen, maar ook voor timmermannen, automonteurs en dakbedekkers. Ook zij maken de samenleving waarin we leven leefbaar.

Meer berichten