Sonja Koelewijn houdt telefonisch contact
Sonja Koelewijn houdt telefonisch contact (Foto: )

We blijven dichtbij, op afstand

Door: Marie-Jet Eckebus

'Netwerk van ouderen is soms groter dan gedacht'

Delft voor Elkaar is een organisatie die klaarstaat voor alle Delftenaren in de vorm van coachen, adviseren en ondersteunen, ook bij wijkinitiatieven. Vanwege de Coronacrisis is er wel het één en ander in de werkwijze veranderd. Maar toch ook weer niet, want "de vorm is anders, maar de inhoud blijft hetzelfde," zoals Sonja Koelewijn het verwoordt.

DELFT - Sonja Koelewijn is mantelzorgconsulent bij Delft voor Elkaar. Zoals velen werkt zij thuis. Alle activiteiten van Delft voor Elkaar zijn tot 1 juni gestopt. Tot zover is het anders. Wat hetzelfde is gebleven is hun inzet, ook van de vrijwilligers. Ze kunnen niet meer op huisbezoek, maar schakelen zoveel mogelijk over op telefonisch contact. "Wij bellen actief mensen waarmee wij eerder contact hebben gehad," zegt Koelewijn. "Dat wordt zeer gewaardeerd. We willen met mensen meedenken. Uiteraard mag iedereen met vragen of zorgen contact met ons opnemen." Het doet Koelewijn goed om te zien dat er veel hulp spontaan wordt aangeboden. "En het netwerk van ouderen blijkt soms groter dan ze dachten. Buren doen bijvoorbeeld boodschappen of koken een paar keer in de week, een student laat de hond uit. Bij veel ouderen komen de (klein)kinderen niet meer op bezoek. Het is best moeilijk om elkaar een tijdlang niet meer in de ogen te kunnen kijken of even een knuffel te geven. Maar het allerbelangrijkste is dat we veilig en gezond blijven, te eten hebben en een dak boven het hoofd. Het contact verloopt nu via (beeld)telefoon of een praatje over de heg. Iemand vertelde mij dat ze alleen het oor van haar moeder zag bij het FaceTimen. Maar haar moeder zag háár en dat is het belangrijkste." Ouderen hebben vaak meerdere crises meegemaakt in hun leven en lijken zich tot nu toe goed aan te passen, merkt Koelewijn. Sommigen zijn laconiek. "Als het mijn tijd is, is het mijn tijd," wordt soms gezegd. "Maar je moet het ook niet opzoeken," aldus Koelewijn. "Je wilt het als dochter of zoon niet op je geweten hebben dat je je ouders hebt besmet. Houd daarom afstand, maar wees dichtbij door een kaartje te sturen, hulp aan te bieden of te bellen."

Bel gerust voor een praatje of een vraag

Wilt u graag advies, maakt u zich zorgen, heeft u hulp nodig of gewoon behoefte aan een praatje? Belt u naar Delft voor Elkaar op tel.015-7600200. Kijk ook eens op www.nietalleen.nl, een landelijk initiatief, waarbij een hulpzoeker in contact wordt gebracht met een lokale organisatie of kerk. Vindt u het leuk om kinderen een plezier te doen? Doe mee aan de berenjacht! Zet een knuffelbeer voor uw raam, zodat de buurtkinderen een berenspeurtocht kunnen houden. Dat zorgt vast voor een praatje-over-de-heg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden