Foto: Alwin Snel/De Burgemeesters

Diner aan huis én een goed gesprek voor eenzame ouderen en alleenstaanden

Zo'n driehonderd eenzame ouderen en alleenstaanden hebben tijdens Bevrijdingsdag thuis een diner ontvangen. De maaltijden werden bezorgd door Delftste studenten, die tevens in waren voor een goed gesprek op de deurdrempel. Het initiatief ‘De Bevrijdingsbezorgers' kreeg een financiële bijdrage van Gemeente Delft en het Rabobank Coöperatief Fonds.

Chef-kok Ed Hoogendijk was druk met voorbereidingen voor een vrijheidsmaaltijd op 5 mei in de Nieuwe Kerk, toen bleek dat het diner voor eenzame ouderen en alleenstaanden door de coronacrisis niet kon doorgaan. Hoogendijk: "Terwijl juist deze groep mensen behoefte heeft aan dit soort contacten."

De chef-kok en Rens van den Tol van de Rabobank, een van de donateurs van de vrijheidsmaaltijd, dachten na over een alternatief. En zo ontstond het idee om diners thuis te bezorgen. Voor de organisatie nam Hoogendijk contact op met Alwin Snel van creatief conceptbureau De Burgemeesters. En toen ging de bal pas écht rollen. Zo werd het diner uitgebreid met onder meer een bos bloemen en een persoonlijke, handgeschreven kaart. Hoogendijk: "Een idee wordt altijd beter als je er meer mensen en partijen bij betrekt."

De Burgemeesters legde contact met Gewoonmensen.nl, een Delfts initiatief waar mensen die hulp kunnen gebruiken in contact worden gebracht met studenten die een handje willen helpen. Daardoor konden de diners bezorgd worden door een grote groep Delftse studenten die dit geheel vrijwillig doen. Andere bezorgers waren onder meer een deel van het College van B&W van Delft en het management van Rabobank Zuid-Holland Midden.

'De Bevrijdingsbezorgers' deden meer dan alleen het bezorgen van een maaltijd; ze knoopten ook een gesprek aan met de ontvangers van de diners. Alwin Snel van De Burgemeesters: "Het idee van de diners is niet het verhelpen van honger, maar van eenzaamheid. Die pijn wilden we verzachten met 'De Bevrijdingsbezorgers'."

De actie 'De Bevrijdingsbezorgers' was een initiatief van chef-Kok Ed Hoogendijk (MySenses Culinair, Uit eten Met Ina), De Burgemeesters, gemeente Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden. In samenwerking met I Change was er bovendien een leuke verrassing voor de vrijwilligers en bezorgers.

Rens van den Tol, manager Dagelijkse Bankzaken bij Rabobank Zuid-Holland Midden: “Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden. Hulp via een zogenaamd Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen en stichtingen die geraakt zijn door de coronacrisis of voor maatschappelijke initiatieven die zijn opgestart als gevolg van de coronacrisis. Dit is een fonds voor acute financiële ondersteuning voor die verenigingen en stichtingen die het nú moeilijk hebben.” Bij het fonds kunnen nog steeds aanvragen worden gedaan via www.rabobank.nl/zuid-hollandmidden.

Meer berichten