Juf Marije Willems verwelkomt haar leerlingen (foto: Andrea Gillise)
Juf Marije Willems verwelkomt haar leerlingen (foto: Andrea Gillise) (Foto: Andrea Gillesse)

Hopelijk snel weer een knuffel van de juf

Delftse kinderen weer naar school

Door: Gitta Fleuren

Bij de Delftse Daltonschool staan plukjes ouders en kinderen onwennig en verwachtingsvol op het schoolplein. Op de tegels is met krijt aangegeven welke groep naar welke ingang moet. Juf Marije Willems staat bij haar ingang tussen 5 gekleurde hoepels. Op 16 maart sloten de scholen vanwege de coronamaatregelen. Afgelopen maandag, na precies 8 weken, gingen de deuren weer open.

Delft - De meeste kinderen uit haar groep willen een knuffel en de hoepels geven de 1,5 meter afstand aan. Vrolijk herhaalt ze haar boodschap: "Hallo, welkom! We bewaren afstand, ga je tas maar alvast binnen leggen."

Voorbereidingen

Suzanne Roos, intern begeleider, vertelt over de belangrijkste voorbereidingen en aanpassingen: "We hebben altijd combinatiegroepen en deze hebben we nu gesplitst. Daarna zijn we gaan kijken naar broertjes en zusjes, vervoer van leerlingen en andere factoren die van belang kunnen zijn voor gezinnen. Een puzzel waar we redelijk goed zijn uitgekomen. Daarnaast hebben we een tijdelijk continurooster ingevoerd omdat een deel van de kinderen thuis ging lunchen en we het heen en weer verkeer zoveel mogelijk willen minimaliseren. In de klassen zijn extra papieren handdoeken, desinfectie en schoonmaakdoekjes aanwezig zodat we ons allemaal aan het hygiëneprotocol kunnen houden.

'Ik hoef niet te praten, ik wil gewoon werken'

Het lesgeven wordt de grootste uitdaging: We zijn gewend in groepjes samen te werken, waar bewegen ook bij hoort. Dat kan nu niet omdat de leerkracht een soort safe-zone heeft voor de klas. Bij sommige leerkrachten zijn er ook wel zorgen. Op een team van 12 medewerkers zijn er 3 leerkrachten die thuis ondersteuning blijven bieden vanwege zwangerschap, leeftijd of een extra gezondheidsrisico.

Spannend

Rond het middaguur blikt Roos terug op de eerste ochtend: " De leerkrachten vonden het vandaag best spannend: hebben we alles goed geregeld? Wat komen we tegen? Je kunt natuurlijk niet elk detail van tevoren inschatten. Je ziet dat iedereen aan het zoeken en wennen is. Maar één ding is zeker: het is geweldig dat er weer wordt lesgegeven. De leerlingen zijn superblij. Ze zien hun vrienden weer en hebben zin om aan de slag te gaan. "Ik hoef niet te praten juf," zei een jongen, "ik wil gewoon werken."

Volgens Roos snappen de oudere kinderen het afstand houden prima. Maar hoe jonger ze zijn hoe moeilijker dat is." Bij de kleinsten was er wel een opluchting: ze waren bang dat we allemaal met mondkapjes en pakken en brillen zouden lopen. Het viel ze mee. De klas was hetzelfde maar dan rustiger. Een van de kleinsten was wel echt verdrietig dat ze de juf niet mocht knuffelen." Hopelijk komt die tijd er ook weer snel aan.

Meer berichten