Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Too good to go

Bespiegelingen - Marcel de Jong

De verspilling van voedsel in Nederland is verbijsterend. Jaarlijks gooien we zo’n 2,5 kiloton aan voedsel weg. Tweeëneenhalf miljoen kilo eten en drinken dus. Het zijn niet alleen de restjes uit de koelkast die we jaarlijks weggooien. Het zijn ook de winkeliers, restaurants, groothandels, producenten die massaal voedsel vernietigen. Gerookte zalm van topkwaliteit, bier, luxe carpaccio, Franse kaasjes. Het gaat jaarlijks massaal de afvalbak in. Garnalen, olijven, kaasblokjes, worsten en salsasauzen, met tienduizenden kilo’s tegelijkertijd wordt het vernietigd.

Het tekent de absurditeit van de voedselketen. Het begint bij de producenten die te veel produceren. Nog steeds zijn er bedrijven waar zoveel mogelijk produceren de norm is, ook al is de vraag naar hun producten veel beperkter. Dus verdwijnen ontelbaar veel geslachte kippen in de verbrandingsoven, worden miljoenen eieren vernietigd en verbijsterend veel kilo’s groente en fruit in de vuilniscontainers geworpen.

Daarna volgen de groothandels die vaak veel te veel inkopen. Die willen immers geen lege schappen. Daar houden klanten namelijk niet van. Beter te veel dan te weinig. Als de producten dan uiteindelijk nog maar twee of drie weken houdbaar zijn, worden ze vernietigd. Geen supermarkt of winkelier wil ze dan nog hebben.

En dan hebben we de winkeliers die producten overhouden, de restaurants die minder klanten hadden dan verwacht. Al het overtollige voedsel moet weg. Iedere dag weer vinden brood, salades en forelschotels hun bestemming in de vuilnisbak.

Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die een einde willen maken aan deze dwaasheid. Ze hebben zich aangesloten bij Too good to go, een organisatie die verspilling tegen wil gaan en lokale ondernemers steunt. Via deze organisatie kun je voedselpakketten bestellen met producten die anders door de groothandels, winkels en restaurants weggegooid zouden worden. De prijzen van de pakketten zijn ook betaalbaar voor mensen die weinig te besteden hebben. Een fantastisch initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

Meer berichten